Blogger templates

I Support the Bring Them Back Campaign

31 Ιαν 2011

Επαναφέρετε στη ζωή τις παλιές σας φωτογραφίες


agfa.jpg
Με το σαρωτή της AgfaPhoto AS1150, ποτέ δεν ήταν πιο εύκολο να προστατεύσετε τις αναμνήσεις σας. Χρειάζεστε μόνο λίγα δευτερόλεπτα για να αποκτήσετε ένα ψηφιακό αντίγραφο απο μία παλιά σας φωτογραφία ή απο αρνητικά. Η ταχύτητά του είναι 3 εικόνες/λεπτό για φωτογραφίες και 6 εικόνες/λεπτό για αρνητικά. Μετά την ψηφιοποίηση σειρά έχει η αναβίωση των φωτογραφιών στον υπολογιστή ή την ψηφιακή σας κορνίζα.
Αν και μικρός σε μέγεθος (156x46x38 mm), ο σαρωτής έχει ανάλυση 1800x1200 pixels, καθώς και υποδοχή ανάγνωσης και εγγραφής κάρτας μνήμης (SDHC-4G, MMC, XD MS, MS PRO), έτσι ώστε να μπορεί να ψηφιοποιήσει ένα έγγραφο χωρίς να είναι συνδεδεμένο με υπολογιστή. Είναι εντελώς ανεξάρτητο, μεταφέρεται εύκολα και δίνει τη δυνατότητα σε όλα τα μέλη της οικογένειας να μοιραστούν τις αγαπημένες τους παλιές φωτογραφίες και αρνητικά.

Αλλαγές στη μηχανή αναζήτησης της Google


Αλλαγές στη μηχανή αναζήτησης της Google
Η Google προωθεί αυτό τον καιρό αλλαγές στον αλγόριθμο που χρησιμοποιεί στη μηχανή αναζήτησης, με βασικό στόχο τη μείωση του spamπου εμφανίζεται στα αποτελέσματα. Στο στόχαστρο μπαίνουν, επίσης, και τα sites που αντιγράφουνπεριεχόμενο από άλλα sites.

Με άλλα λόγια, με τις αλλαγές που εφαρμόζονται στον αλγόριθμο, τα αποτελέσματα της μηχανής αναζήτησης θα βγάζουν σε υψηλότερες θέσεις το πρωτόλειο περιεχόμενο και θα υποβιβάζουν τα sites που έχουν αντιγράψει υλικό και το έχουν αναδημοσιεύσει. 

Σύμφωνα με τη Google, οι αλλαγές επηρεάζουν ένα ελάχιστο ποσοστό των αποτελεσμάτων. Βέβαια, ακόμα κι ένα ελάχιστο ποσοστό είναι ένας τεράστιος αριθμός για τη Google, οπότε σε κάθε περίπτωση μιλάμε για μια σημαντική αλλαγή.

Τo byteme.digital πρώτο στα free apps του App Storebyteme.jpgΔεν χρειάστηκε να περάσουν ούτε τρεις μέρες από τότε που η τελευταία έκδοση (1.1.0) της εφαρμογής τουbyteme.digital ανέβηκε στο App Store και ήδη το περιοδικό βρίσκεται στην πρώτη θέση των free iPad appsτου καταστήματος της Apple για την Ελλάδα. To εντυπωσιακό είναι ότι το app του byteme.digital βρίσκεται πιο πάνω και από τη δωρεάν έκδοση του Angry Birds για iPad, του Friendly Facebook for iPad και του iBooks της Apple.
Η εφαρμογή του byteme.digital αποτελεί στην ουσία τον client, μέσω του οποίου κατεβαίνουν τα δωρεάν τεύχη του byteme.digital στο iPad. Μέσω της εφαρμογής είναι διαθέσιμο τόσο το πιλοτικό τεύχος #0 όσο και το τεύχος #1 του byteme.digital το οποίο μάλιστα φιλοξενεί και διαγωνισμό με δώρο ένα iPad.
Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου: digital@byteme.gr.
Πηγή: byteme.gr

Πάνω από 2 δισ. οι άνθρωποι με πρόσβαση στο Internet


Πάνω από 2 δισ. οι άνθρωποι με πρόσβαση στο Internet
Σύμφωνα με δεδομένα που συνέλεξε ηΔιεθνής Ένωση Τηλεπικοινωνιών τουΟΗΕ, ο αριθμός των ανθρώπων που μπαίνουν στο Internet ξεπέρασε το φράγμα των 2 δισεκατομμυρίων μέσα στο 2010. Το 2009, οι "συνδεδεμένοι" άνθρωποι ήταν 1,86 δισεκατομμύρια.

Από το 2005 μέχρι το 2010 έχειδιπλασιαστεί ο αριθμός των ατόμων με πρόσβαση στο Internet. Αν και οι περισσότεροι χρήστες του Internet προέρχονται από αναπτυσσόμενες χώρες, το ποσοστό διείσδυσης του Internet σε αυτές τις χώρες είναι πολύ χαμηλό. Τα δύο αυτά ευρήματα φαίνονται αντιφατικά, αλλά δεν είναι. Η συντριπτική πλειονότητα του παγκόσμιου πληθυσμού ζει σε φτωχές χώρες, οπότε αρκεί να μπαίνει στο Internet ένα μικρό ποσοστό για να ξεπεράσει τη χρήση του Internet στις ανεπτυγμένες χώρες.

Η έρευνα αποκάλυψε επίσης ότι από το 2008 έως το 2009, οι τιμές των ευρυζωνικών συνδέσεων έπεσαν σχεδόν στο μισό. Βέβαια, αυτό είναι ο μέσος όρος και υπάρχουν ακόμα τεράστιες διαφορές από χώρα σε χώρα.
Πηγή: Digital Trends

30 Ιαν 2011

Η ιστορία και η εξέλιξη των λειτουργικών συστημάτων Windows.

Το πιο δημοφιλή λειτουργικό σύστημα σε όλον τον κόσμο.Οι περισσότεροι θα θυμόσαστε τα Windows 95, Windows 98 είναι Windows 2000.Δεν έχετε αναρωτηθεί από που ξεκίνησε η ιστορία των windows; Λοιπόν ξεκίνησε από το ->


1983 — Η Microsoft Manager Interface ξεκίνησε
1985 — Windows Edition Premiere [Windows 1.00]
1985 — Windows 1.01
1987 — Windows 1.02 – 1.04
1987 — Windows 2.03
1987 — Windows 386
1988 — Windows 286
1990 — Windows 3.0 (Code Name: Ιανός)
1991 — Windows NT
1991 — Windows 3.0

1992 — Windows 3.1 (Code Name: Ιανός)
1992 — Windows for Workgroups 3.1 (Code Name: Κάτω)
1993 — Windows NT 3.1
1994 — Windows for Workgroups 3.11 (Code Name: Χιονόμπαλα)
1994 — Windows NT3.5 (Code Name: Daytona)
1995 — Windows NT 3.51 (Code Name: Daytona)
1995 — Windows 95 (Code Name: Σικάγο)
1996 — Windows NT 4.0 (Code Name: Κάιρο)
1996 — Windows CE 1.0 (Code Name: Talisker)
1997 — Windows CE 2.0
1998 — Windows 98 (Code Name: Μέμφις)
1998 — Windows CE 2.1
1999 — Windows 98 SE
1999 — Windows CE 3.0
2000 — Windows 2000 (Code Name: Οδύσσεια) [Η πρώτη Codename ήταν Chicairo, αλλά αυτό είναι πολύ λίγα είναι γνωστά για, το πιο κοινό κωδικό όνομα ήταν NT 5.0, Οδύσσεια ήταν απλά ένα πειραματικό σχέδιο για το GUI του Ποσειδώνα]
2000 — Windows ME (Code Name: Χιλιετηρίδα)
2001 — Windows XP (Code Name: Whistler)
2003 — Windows Server 2003(Code Name:Whistler Server [.NETServer]
2003 — Windows XP 64-Bit Edition 2003 (Code Name:Δύση ηλίου)
2003 — Windows XP Media Centre Edition (Code Name:Freestyle)
2003 — Windows XP Media Centre 2003 (Code Name:Freestyle)
2004 — Windows XP Media Centre 2004 (Code Name:Αρμονία)
2004 — Windows XP Media Centre 2005 (Code Name:Συμφωνία)
2006 — Windows Vista (Κυκλοφόρησε σε εταιρείες μόνο)
2007 — Windows Vista (Κυκλοφόρησε στην General Public. Code Name: Longhorn)
2008 — Windows Small Business Server 2008 (Code Name: Ορεινός λέων)
2008 –Windows Essential Business Sever 2008 (Code Name: Κέντρο)
2008 — Windows Server 2008 (Code Name: Longhorn Server)
[Ημερομηνία κυκλοφορίας εξακολουθεί να είναι Ανακοινώθηκε]* ~ Ημερομηνία κυκλοφορίας Περίπου 2009 – 2010.
Windows 7 έχει ήδη κυκλοφορήσει στην Beta Ημερομηνία 9 Ιανουάριος 2009. Εκκίνηση Windows 7 Release Candidate ανακοινώθηκε στις .


Τα Windows 8 είναι η τρέχουσα έκδοση του λειτουργικού συστήματος Windows της Microsoft. Κυκλοφορήσαν στην αγορά στις 26 Οκτωβρίου 2012, όπως ανακοίνωσε η Microsoft. Προορίζονται για χρήση σε επιτραπέζιους και φορητούς υπολογιστές, καθώς και σε tablet.
Δείτε την εξέλιξη των Windows εδώ:Η Sony αποκαλύπτει το PlayStation Suite


Η Sony Computer Entertainment Inc. (SCE) αποκάλυψε το PlayStation Suite (PS Suite), την πλατφόρμα που θα προσφέρει την εμπειρία του PlayStation στις φορητές συσκευές με λειτουργικό Android. Μέσω αυτής της ολοκαίνουριας δυνατότητας, οι χρήστες θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν το περιεχόμενο του PlayStation σε ένα ανοιχτό λειτουργικό σύστημα για πρώτη φορά στην ιστορία του PlayStation.
Στο ταχύτατα εξελισσόμενο τοπίο της αγοράς κινητής τηλεφωνίας, ο αριθμός των χρηστών που απολαμβάνουν casual παιχνίδια σε διάφορες συσκευές –όπως τα κινητά τηλέφωνα, τα smartphones και τα tablet PC- έχει αυξηθεί εντυπωσιακά. Μέσω της προσφοράς περιεχομένου με την ποιότητα του PlayStation σε μια διαρκώς αναπτυσσόμενη αγορά, η SCE όχι μόνο θα προσφέρει την εμπειρία του PlayStation σε ακόμη περισσότερους χρήστες ανά τον κόσμο, αλλά θα επιτρέψει σε εταιρείες ανάπτυξης παιχνιδιών να επεκτείνουν την επιχειρηματική τους δραστηριότητα σε αυτές τις συσκευές.
Παράλληλα, με την προσφορά της εμπειρίας PlayStation σε φορητές συσκευές με Android, η SCE θα λανσάρει το πρόγραμμα αδειοδότησης PlayStation Certified για τους κατασκευαστές συσκευών. Μέσω αυτού του προγράμματος, η SCE θα προσφέρει την απαραίτητη υποστήριξη, συμπεριλαμβανομένης της υποστήριξης ανάπτυξης και αδειοδότησης χρήσης του λογοτύπου, προκειμένου να διασφαλίσει τη διάθεση της εμπειρίας PlayStation σε ποικίλες συσκευές.
Αναφορικά με το λογισμικό, η SCE πρόκειται να διαθέσει περιεχόμενο στο PS Suite κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους, ξεκινώντας από τα αυθεντικά παιχνίδια PlayStation (PS one classics), τα οποία θα επιτρέψουν στους χρήστες να απολαύσουν τη μοναδική ποιότητα παιχνιδιού PlayStation σε φορητές συσκευές με Android.
Η SCE σχεδιάζει επίσης, να ανοίξει το PlayStation Store, ούτως ώστε οι χρήστες να κατεβάζουν περιεχόμενο μέσω ενός εύχρηστου περιβάλλοντος απευθείας σε φορητές συσκευές με Android.
Επιπρόσθετα, η SCE θα προσφέρει ένα νέο περιβάλλον ανάπτυξης παιχνιδιών, προκειμένου να διασφαλίσει ότι στο PS Suite θα προστίθεται διαρκώς νέο κι ελκυστικό περιεχόμενο και ότι οι εταιρείες ανάπτυξης και έκδοσης θα έχουν τη δυνατότητα να επεκτείνουν την επιχειρηματική τους δραστηριότητα και σε πολυάριθμες φορητές συσκευές.
Το περιεχόμενο που θα αναπτυχθεί για το PS Suite μπορεί να αξιοποιηθεί και στο φορητό σύστημα ψυχαγωγίας επόμενης γενιάς (κωδική ονομασία: NGP), το οποίο ανακοινώθηκε από τη SCE. Μέσω του PS Suite η εμπειρία του PlayStation μπορεί να φτάσει ακόμη και σε χρήστες που δεν είχαν δοκιμάσει αντίστοιχο περιεχόμενο. Στη συνέχεια θα μπορούσαν να απολαύσουν την απόλυτη εμπειρία φορητής ψυχαγωγίας, διαθέσιμης μόνο μέσω του NGP.
Η SCE θα εμπλουτίσει όσο το δυνατό περισσότερο τον κόσμο της ψυχαγωγίας, προσφέροντας την εμπειρία του PlayStation σε όσο το δυνατό περισσότερους χρήστες.
*Απαιτείται Android 2.3 ή μεταγενέστερο

29 Ιαν 2011

Προειδοποιήσεις υγείας στα games


ι Αμερικανοί δεν θα πάψουν ποτέ να μας εκπλήσσουν, τις περισσότερες φορές δυσάρεστα, σε τέτοιου είδους ζητήματα. Ο Γερουσιαστής Joe Baca των Δημοκρατικών από την California, έφερε ξανά προς ψήφιση ένα νόμο που θα επιβάλει σε όλα τα παιχνίδια με ένδειξη “T” και πάνω, να έχουν στο εξώφυλλό τους προειδοποίηση υγείας, όπως συμβαίνει με τα πακέτα των τσιγάρων.


Αν ψηφιστεί αυτός ο νόμος, αυτό που θα εμφανίζεται στα εξώφυλλα θα είναι μία προειδοποίηση που θα αναγράφει: “ΠΡΟΣΟΧΗ: Η εκτενής έκθεση στα βίαια video games και σε άλλα βίαια μέσα ψυχαγωγίας έχει συνδεθεί με την επιθετική συμπεριφορά.”Κάτι ανάλογο είχε συμβεί και το 2009, αλλά ο νόμος αυτός δεν έφτασε ποτέ μέχρι την ακροαματική διαδικασία του Κογκρέσου. Ο Γερουσιαστής Baca συνεχίζει να ψάχνει αυτή τη στιγμή την υποστήριξη και άλλων μελών για να δει αν θα καταφέρει να φέρει τον νόμο για ακρόαση.

“Η βιομηχανία των video games έχει ευθύνες απέναντι στους γονείς, στις οικογένειες και στους καταναλωτές – οφείλει να τους πληροφορεί για κάθε ενδεχόμενο επιβλαβές περιεχόμενο που εμφανίζεται συχνά στα προϊόντα της,” δήλωσε ο Γερουσιαστής Baca. “Έχουν αποτύχει κατ’ επανάληψη να αντιμετωπίσουν αυτήν την ευθύνη. Την ίδια στιγμή οι συνεχής έρευνα δείχνει αποδεδειγμένα ένα δεσμό ανάμεσα στην ενασχόληση με τα video games και στην αυξημένη επιθετική συμπεριφορά των νεαρών ατόμων. Οι Αμερικανικές οικογένειες έχουν το δικαίωμα να γνωρίζουν την αλήθεια γι’ αυτά τα πιθανώς επικίνδυνα προϊόντα.”

Ο Γερουσιαστής Baca στηρίζεται σε αναφορές του Παιδιατρικού Περιοδικού, του Πανεπιστημίου της Indiana, του Πανεπιστημίου του Missouri και του κρατικού Πανεπιστημίου του Michigan, που δείχνουν έναν νευρολογικό δεσμό ανάμεσα “στην ενασχόληση με τα video games και στην επιθετική συμπεριφορά των παιδιών και των εφήβων.”

Πηγή:http://www.pcmaster.gr

Έρχεται μέσα στο Φεβρουάριο η διπύρηνη κάρτα της Nvidia


Έρχεται μέσα στο Φεβρουάριο η διπύρηνη κάρτα της Nvidia
Τις τελευταίες ημέρες φουντώνουν οι φήμες που θέλουν την Nvidia έτοιμη να παρουσιάσει μια νέα διπύρηνη κάρτα γραφικών μέσα στο Φεβρουάριο. ΗGeForce GTX 590, όπως είναι αυτή τη στιγμή το όνομά της, έχει ήδη κάνει την εμφάνισή της σε μια ανεπίσημη υλοποίηση της EVGA.

Έχουν ήδη περάσει δύο χρόνια από την τελευταία διπύρηνη κάρτα της Nvidia, οπότε το ενδιαφέρον για το νέο "θηρίο" της εταιρείας είναι μεγάλο. Η GTX 590 θα είναι εξοπλισμένη με δύο πυρήνες GF110, 1024 CUDA cores και 3GB μνήμης GDDR5. Δε γνωρίζουμε ακόμη κάτι για τιςσυχνότητες λειτουργίας, αλλά εκτός συγκλονιστικού απροόπτου δεν πρόκειται να είναι πάνω από τις αντίστοιχες της μονοπύρηνης GTX 580 (772/1544/4008MHz για GPU/shaders/memory, αντίστοιχα).

Όσο για την κατανάλωση, εδώ δε θα πρέπει να περιμένουμε θαύματα. Η GTX 580 έχειTDP 244 watts, οπότε η διπύρηνη έκδοση θα καταναλώνει αρκετά παραπάνω.

Η GeForce GTX 590 θα αναμετρηθεί με την επίσης διπύρηνη Radeon HD 6990 της AMD, η οποία αναμένεται σύντομα.

Η Αίγυπτος κλείνει το Internet!


Η Αίγυπτος κλείνει το Internet!
Οι αρχές τις Αιγύπτου βρήκαν έναν πρωτότυπο τρόπο να σταματήσουν τιςαντικυβερνητικές διαδηλώσεις που μαστίζουν τη χώρα τις τελευταίες ημέρες κι έχουν ήδη προκαλέσει το θάνατο τουλάχιστον επτά ανθρώπων. Θέλοντας να δυσκολέψουν την επικοινωνία των διαδηλωτών, οι αρχές... έκλεισαν το Internet!

Το πρωί της Παρασκευής 28 Ιανουαρίου, όλα σχεδόν τα αιγυπτιακά sites ήταν εκτός λειτουργίας, με μοναδική ίσως εξαίρεση το Χρηματιστήριο του Καΐρου. Ακόμα και τα sites της αιγυπτιακής κυβέρνησης ήταν εκτός δικτύου την ώρα που γράφονταν αυτές οι αράδες.

Είναι σχεδόν βέβαιο ότι δεν υπάρχει κάποια βλάβη στην υποδομή, καθώς το τηλεπικοινωνιακό δίκτυο της Μεσογείου δε φαίνεται να αντιμετωπίζει προβλήματα. Προφανώς, η αιγυπτιακή κυβέρνηση κατέβασε το διακόπτη σε μια προσπάθεια νααποκόψει τους διαδηλωτές, οι οποίοι κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους απαιτώντας την παραίτηση του προέδρου Μουμπάρακ.

Η Google στρέφει την προσοχή της στην Κίνα


Η Google στρέφει την προσοχή της στην Κίνα
Ο Eric Schmidt παραχώρησε συνέντευξη στο BBC και μίλησε για το νέο του ρόλο στη Google. Ο απερχόμενος CEO της εταιρείας αναλαμβάνει προσεχώς καθήκονταεκτελεστικού προέδρου, με βασικό στόχο την αναζήτηση συνεργασιών και τη διεύρυνση τον οριζόντων της Google.

Ο Schmidt βρέθηκε στο Davos και συμμετείχε στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ. Μιλώντας στο BBC, εξέφρασε τη λύπη του για την απουσία Κινέζων πολιτικών και οικονομικών παραγόντων και συνέχισε λέγοντας ότι από το νέο του πόστο στη Google θα επιχειρήσει να βελτιώσει τις σχέσεις με την πολυπληθέστερη χώρα του κόσμου. Όπως είπε χαρακτηριστικά, "από εμάς τους τρεις(Schmidt και οι συνιδρυτές της Google, Larry Page και Sergey Brin) εγώ ήμουν πάντα ο άνθρωπος που πίστευε περισσότερο στην επέκταση προς την Κίνα".

Ο Schmidt θα έχει τώρα αρκετό χρόνο στη διάθεσή του για να πετύχει αυτό το σκοπό. Όπως εξήγησε στο BBC, ο νέος του ρόλος αφορά κατά τα δύο τρίτα τις σχέσεις της Google με εξωτερικούς παράγοντες.

Οι σχέσεις της Google με την Κίνα έχουν περάσει από πολλά στάδια. Πριν από μερικούς μήνες, οι δύο πλευρές βρίσκονταν "στα μαχαίρια", με αφορμή την απόφαση των κινεζικών αρχών να λογοκρίνουν τη μηχανή αναζήτησης της Google. Τελικά, οι σχέσεις βαίνουν προς εξομάλυνση. Δε θα μπορούσε, βέβαια, η Google να είναι διαρκώς σε εμπόλεμη κατάσταση με τη μεγαλύτερη αγορά του κόσμου...

28 Ιαν 2011

Facebook phone από την HTC;


facebook-phone-mockup-650x390.jpg
Τις τελευταίες ημέρες έχουν φουντώσει οι φήμες που θέλουν τηνHTC να παρουσιάζει στην έκθεση Mobile World Congress ένα νέο smartphone, το οποίο θα είναι ειδικά κατασκευασμένο για χρήση τουFacebook. Κάποιοι, μάλιστα, λένε ότι η HTC θα παρουσιάσει όχι ένα, αλλά δύο μοντέλα που θα γίνουν γνωστά στο κοινό ως "Facebook phones".
Τι το ιδιαίτερο, όμως, θα έχουν αυτά τα τηλέφωνα; Όπως όλα δείχνουν, θα βασίζονται σε μια ειδικά τροποποιημένη έκδοση του Android που θα απλοποιεί στο μέγιστο βαθμό τη χρήση της υπηρεσίας. Έτσι, τα μηνύματα, τα status updates και το news feed θα είναι τα βασικά χαρακτηριστικά.
Επιπλέον, οι φήμες αναφέρουν ότι τα smartphones θα έχουν τα χρώματα του Facebook, οπότε μάλλον περιμένουμε ένα σασί σε μπλε αποχρώσεις.
Τώρα βέβαια, δεν είναι και τόσο σίγουρο ότι υπάρχει χώρος στην αγορά για συσκευές που είναι επικεντρωμένες σε ένα site, έστω κι αν το site αυτό είναι το Facebook. Το μέλλον θα δείξει...

27 Ιαν 2011

Πάνω από 2 δισ. οι άνθρωποι με πρόσβαση στο Internet


Πάνω από 2 δισ. οι άνθρωποι με πρόσβαση στο Internet
Σύμφωνα με δεδομένα που συνέλεξε ηΔιεθνής Ένωση Τηλεπικοινωνιών τουΟΗΕ, ο αριθμός των ανθρώπων που μπαίνουν στο Internet ξεπέρασε το φράγμα των 2 δισεκατομμυρίων μέσα στο 2010. Το 2009, οι "συνδεδεμένοι" άνθρωποι ήταν 1,86 δισεκατομμύρια.

Από το 2005 μέχρι το 2010 έχειδιπλασιαστεί ο αριθμός των ατόμων με πρόσβαση στο Internet. Αν και οι περισσότεροι χρήστες του Internet προέρχονται από αναπτυσσόμενες χώρες, το ποσοστό διείσδυσης του Internet σε αυτές τις χώρες είναι πολύ χαμηλό. Τα δύο αυτά ευρήματα φαίνονται αντιφατικά, αλλά δεν είναι. Η συντριπτική πλειονότητα του παγκόσμιου πληθυσμού ζει σε φτωχές χώρες, οπότε αρκεί να μπαίνει στο Internet ένα μικρό ποσοστό για να ξεπεράσει τη χρήση του Internet στις ανεπτυγμένες χώρες.

Η έρευνα αποκάλυψε επίσης ότι από το 2008 έως το 2009, οι τιμές των ευρυζωνικών συνδέσεων έπεσαν σχεδόν στο μισό. Βέβαια, αυτό είναι ο μέσος όρος και υπάρχουν ακόμα τεράστιες διαφορές από χώρα σε χώρα.

Βίοι αντίθετοι για Yahoo και Google


Βίοι αντίθετοι για Yahoo και Google
Η Yahoo ανακοίνωσε ένα νέο κύμα απολύσεων, το οποίο αφορά περίπου140 άτομα. Από την άλλη πλευρά, ηGoogle εκτιμά ότι 2011 θα είναι μια πολύ καλή χρονιά και για το λόγο αυτό είναι έτοιμη να προχωρήσει στην πρόσληψη περίπου 6.000 άτομων για τα κεντρικά της γραφεία στο Mountain View της California.

Είναι η δεύτερη φορά μέσα σε ένα μήνα που η Yahoo προχωρά σε απολύσεις. Τον περασμένο Δεκέμβριο, η εταιρεία έδειξε την πόρτα της εξόδου σε 600 και πλέον άτομα, προκειμένου να συμπιέσει τις δαπάνες της. Η Yahoo βλέπει τα οικονομικά της μεγέθη να συρρικνώνονται, ως αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης που ταλανίζει ακόμα πολλές αγορές.

Εκ διαμέτρου αντίθετη ήταν και παραμένει η εικόνα στο στρατόπεδο της Google. Ο κολοσσός του σύγχρονου Internet προσέλαβε πάνω από 4.500 άτομα μέσα στο 2010 και σχεδιάζει να στρατολογήσει πολύ περισσότερο κόσμο αυτή τη χρονιά. Μέχρι το τέλος του2012, η Google φιλοδοξεί να απασχολεί περίπου 30.000 ανθρώπους. Σημειωτέον ότι πέρα από τους 6.000 υπαλλήλους για το Mountain View, η εταιρεία θα προσλάβει και1.000 άτομα για τις υπηρεσίες της στην Ευρώπη

"Μην κάνετε τίποτα για 2 λεπτά"


"Μην κάνετε τίποτα για 2 λεπτά"
Υπάρχουν αμέτρητα sites που κάνουν πολλά πράγματα ταυτόχρονα. Τώρα, υπάρχει και το ακριβώς αντίθετό τους. Ο Alex Tew, δημιουργός του "θορυβώδους" Million Dollar Home Page, εγκαινίασε μια νέα ιστοσελίδα, η οποία καλεί τους χρήστες να μην κάνουν απολύτως τίποτα για δύο λεπτά.

Η σελίδα ονομάζεται Do Nothing For Two Minutes και περιλαμβάνει μόλις τρία στοιχεία. Ένα wallpaper που απεικονίζει μια γαλήνια θάλασσα κι ένα ηλιοβασίλεμα, έναν διακριτικό ήχο κυμάτων και ένα ρολόι αντίστροφης μέτρησης που ξεκινά από τα δύο λεπτά και κατεβαίνει. Ο επισκέπτης δεν πρέπει να κάνει απολύτως τίποτα για δύο λεπτά, μέχρι το ρολόι να μηδενιστεί. Το ρολόι ξαναγυρνάει στα δύο λεπτά αν ο επισκέπτης ακουμπήσει το πληκτρολόγιο ή το ποντίκι.

Δοκιμάσαμε να περάσουμε την ιδιότυπη αυτή δοκιμασία και σας προειδοποιούμε ότι δεν είναι και τόσο εύκολο όσο ακούγεται. Βέβαια, θα καταφέρετε να αντέξετε δύο λεπτά χωρίς να κάνετε τίποτα, αλλά θα πιάσατε πολλές φορές τον εαυτό σας να ξεκινά μια ασυναίσθητη κίνηση προς το ποντίκι ή το πληκτρολόγιο. 

Μιλώντας για την περίεργη δημιουργία του, ο Tew είπε τα εξής: "σκεφτόμουν ότι περνάμε όλο το χρόνο μας καταναλώνοντας πληροφορίες που έρχονται συνέχεια [...] Όλοι μας λίγο-πολύ αναπτύσσουμε τελικά Σύνδρομο Ελλειμματικής Προσοχής από τα πολλά ερεθίσματα κι αυτό είναι κάτι που δε μας κάνει ιδιαίτερα παραγωγικούς". Με άλλα λόγια, ο Tew θέλει με τη νέα του δημιουργία να μας κάνει να χαλαρώσουμε για λίγο και να ξεκουράσουμε τον εγκέφαλό μας από τον καταιγισμό πληροφοριών.

26 Ιαν 2011

GParted Το καλύτερο εργαλείο για τον σκληρό σας.


GParted είναι το επίσημο λογισμικό partitionnement του δίσκου του περιβάλλοντοςGNOME. Μπορεί να εξυπηρετήσει για να δημιουργήσει, να καταστρέψει, re-dimensionner, να ελέγξει και να αντιγράψει χωρισμοί, και συστήματα των αρχειοθετήσεων ποιοι εκεί βρίσκονται. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί κυρίως να κάνει μια θέση για να εγκαταστήσει ένα νέο σύστημα της εκμετάλλευσης, να αναδιοργανώσει τη χρησιμοποίηση του δίσκου, να αντιγράψτε τα δεδομένα που κατοικούν σε σκληρούς δίσκους και να πραγματοποιήσουν έναν καθρέφτη ενός χωρισμού σε άλλο δίσκο (ο δίσκος εικόνα).
Χρησιμοποιεί libparted να ανιχνεύσει και να χειριστούν τους περιφερειακούς και τα τραπέζια του χωρισμού ενώ αρκετά εργαλεία του συστήματος των αρχειοθετήσεων (optionnel) φέρνουν τη λήψη στη χρέωση των απόντων συστημάτων των αρχειοθετήσεων του libparted. Αυτά προαιρετικά πακέτα θα ανιχνευθούν κατά τη διάρκεια την εκτέλεση και δεν ρωτούν την ανασυγκρότηση GParted.
GParted γράφεται C++ και χρησιμοποιεί gtkmm όπως η γραφική βιβλιοθήκη της διασύνδεσης.
GParted περιλαμβάνεται επίσης μέσα στο ΔΣUbuntu, όπως η χρησιμότητα.

Έκδοση

LiveCD

Υπάρχει επίσης μια έκδοση Live ΔΣ κάτω από το όνομα GParted LiveCD[1], anciennement ιδρυμένος διανομή Slackware και στηριγμένος διανομή Gentoo και χτίζει στον πυρήνα Linux 2.6.
Το liveCD διατηρείται από τους υπεύθυνους για την ανάπτυξη Gparted, εκτός από για την έκδοση 0.3.5 που προστέθηκε στο liveCDSystemRescueCd[2].

LiveUSB


Υπάρχει μια έκδοση Live USB κάτω από το όνομα GParted LiveUSB. Για την έκδοση 0.3.4, η έκδοση LiveUSB πρέπει να πραγματοποιηθεί με το χέρι με το liveCD GParted και με το liveCD SystemRescueCd για την έκδοση 0.3.5.
Για Download του liveCD&live USB εδώ:http://gparted.sourceforge.net/download.php

Το 30% των torrents δεν είναι αυτό που δείχνει


Το 30% των torrents δεν είναι αυτό που δείχνει
Μια ομάδα ειδικών από το πανεπιστήμιο Universidad Carlos III de Madrid διεξήγαγε μια μεγάλη έρευνα σχετικά με την εγκυρότητα των αρχείων που διακινούνται στο δίκτυοBitTorrent και συγκεκριμένα στις μηχανές Pirate Bay και Mininova. Τα ευρήματα είναι τουλάχιστον εντυπωσιακά.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, περίπου το 25% των downloads αφορά fake torrents που δεν περιέχουν αυτό που περιγράφουν στον τίτλο τους. Τοσυνολικό ποσοστό των fake torrents που είναι ενεργά στο δίκτυο υπολογίζεται στο 30%. Το γεγονός ότι τα fake torrents παραμένουν εν ισχύ και αφορούνένα στα τέσσερα downloads σημαίνει ότι το Pirate Bay, το Mininova και προφανώς και άλλα sites δεν καταφέρνουν να εντοπίσουν και να απομακρύνουν έγκαιρα τα πλαστά torrents.

Όσο για την προέλευση των fake torrents, αυτή εντοπίζεται σε hackers που διακινούνmalware, καθώς και σε οργανώσεις που αγωνίζονται κατά της πειρατείας. Προφανώς, οι οργανώσεις αυτές θέλουν να κάνουν δύσκολη τη ζωή των downloaders, έτσι ώστε να εγκαταλείψουν τα torrents και να στραφούν σε νόμιμες αγορές ταινιών και μουσικής.

10 δισ. downloads από το App Store της Apple10 δισ. downloads από το App Store της Apple
Στις 22 Ιανουαρίου 2011 το App Storeτης Apple έσπασε το φράγμα των 10 δισεκατομμυρίων downloads. Η Gail Davis από το Kent της νοτιοανατολικής Αγγλίας είναι ο άνθρωπος που κατέβασε την εφαρμογή με αύξοντα αριθμό download 10.000.000.000 και στη συνέχεια πρωταγωνίστησε χωρίς να το θέλει σε ένα αστείο περιστατικό.

Η Apple θέλησε να γιορτάσει το ορόσημο των 10 δισ. downloads δίνοντας δωροεπιταγή 10.000 δολαρίων για το iTunes. Η κα Davis δεν είχε ιδέα για αυτή την πρωτοβουλία της εταιρείας και κατά πάσα πιθανότητα δεν ήξερε καν για το φράγμα των 10 δισ. όταν κατέβαζε το παιχνίδι Paper Glider για την κόρη της. Λίγες ώρες μετά το download, δέχτηκε ένα τηλεφώνημα από τον αντιπρόεδρο της Apple Eddy Cue, ο οποίος την ενημέρωσε γεμάτος ενθουσιασμό για το δώρο της. Η απάντηση της κας Davis ήταν "ευχαριστώ πολύ, δεν ενδιαφέρομαι" και έκλεισε το τηλέφωνο στον εμβρόντητο Cue. 

Η κα Davis θεώρησε προφανώς ότι πρόκειται για κάποια εταιρεία telemarketing που προσπαθούσε να τις αποσπάσει χρήματα προφασιζόμενη ένα δήθεν δώρο. Όταν, όμως, η κόρη της την ενημέρωσε ότι κάποιος κατέβασε το game Paper Glider και κέρδισε 10.000 δολάρια, κατάλαβε τη γκάφα της και προσπάθησε να τηλεφωνήσει στην Apple. Ωστόσο, δεν έβγαλε άκρη, καθώς ο υπάλληλος του τηλεφωνικού κέντρου δε μπόρεσε να την εξυπηρετήσει.

Ευτυχώς για την κα Davis, οι συνεργάτες του Cue επικοινώνησαν άλλη μια φορά μαζί της και προσπάθησαν να την πείσουν ότι δεν πρόκειται για φάρσα ή διαφημιστικό κόλπο πριν ξανακλείσει το τηλέφωνο. Απ' όσο μπορούμε να φανταστούμε, δεν πρέπει να χρειάστηκε πολλή ώρα για να πειστεί η κα Davis...

Το Κέντρο Καινοτομίας της Microsoft ανακοινώνει την Ανοιχτή Πρόσκληση για χρηματοδότηση Cloud Computing εφαρμογών


Το Κέντρο Καινοτομίας της Microsoft ανακοινώνει την Ανοιχτή Πρόσκληση για χρηματοδότηση Cloud Computing εφαρμογών
Κέντρο Καινοτομίας της Microsoft, στο πλαίσιο των ερευνητικών του δραστηριοτήτων, συμμετέχει στο καινοτόμο ερευνητικό έργο VENUS-C(Virtual MultidisciplinaryEnvironments USing Cloud Infrastructures).

Το VENUS-C υλοποιείται με τη συγχρηματοδότηση του 7ουΠρογράμματος Πλαισίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αφορά στη δημιουργία ενός περιβάλλοντος για πολλαπλές εφαρμογές με χρήση cloud computing υποδομής. Η ανοικτή πρόσκληση για τη χρηματοδότηση Cloud Computing εφαρμογών από το VENUS-C ανακοινώθηκε στις 11 Ιανουαρίου 2011 και αφορά δημόσιους ή ιδιωτικούς οργανισμούς που διεξάγουν έρευνα, συνεισφέροντας στην τεχνολογική ανάπτυξη και καινοτομία σε όλη την Ευρώπη.

Το έργο VENUS-C, το οποίο στηρίζεται  στη στενή συνεργασία μεταξύ του επιχειρηματικού κόσμου και της επιστημονικής-ερευνητικής κοινότητας, έχει ως στόχο την ανάπτυξη, δοκιμή και χρήση ευέλικτων υπηρεσιών cloud computing, οι οποίες στη συνέχεια θα διατεθούν στην επιστημονική κοινότητα. Η υπολογιστική πλατφόρμα του έργου υποστηρίζεται από το Microsoft Windows Azure- με χρήση δωρεάν πόρων για την έρευνα και καινοτομία - καθώς και από άλλα Ευρωπαϊκά datacenters, όπως αυτά της ιταλικής εταιρίας Engineering, του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Στοκχόλμης και του Υπερυπολογιστικού Kέντρου της Βαρκελώνης. Παράλληλα, στο έργο συμμετέχουν ήδη επιστημονικές κοινότητες, που έχουν αναπτύξει εφαρμογές για διάφορους κλάδους, όπως η βιοπληροφορική, η μοριακή βιολογία και η ανάπτυξη φαρμάκων, η κατασκευή οικοδομών και η προστασία του περιβάλλοντος.

Στοχεύοντας στην περαιτέρω προώθηση του έργου καθώς και στην εξάπλωση των υποδομών cloud computing για την έρευνα και την καινοτομία, πρόσφατα ανακοινώθηκε ανοιχτή πρόσκληση (Open Call) για την κατάθεση προτάσεων, που αφορούν στην προσαρμογή καινοτόμων εφαρμογών σε υποδομές cloud computing. Απώτερος σκοπός της πρόσκλησης του VENUS-Cείναι η χρήση των υποδομών αυτών για την ενίσχυση της έρευνας, την ενδυνάμωση της καινοτομίας και τη συλλογή στοιχείων για τις ανάγκες των επιστημονικών εφαρμογών σε αυτό το περιβάλλον. Η πρόσκληση ισχύει μέχρι τις 11 Απριλίου 2011 και είναι ανοιχτή για όλους τους δημόσιους ή ιδιωτικούς οργανισμούς που διεξάγουν έρευνα, συμβάλλοντας στην τεχνολογική ανάπτυξη και καινοτομία σε όλη την Ευρώπη. Μέσα από την διαδικασία αξιολόγησης των συμμετεχόντων οργανισμών, 10-20 εφαρμογές από όλη την Ευρώπη αναμένεται να επιλεχθούν και να χρηματοδοτηθούν με συνολικό προϋπολογισμό 400.000 ευρώ (από 20.000 έως 40.000 ευρώ η κάθε εφαρμογή).

Η πρόσκληση απευθύνεται σ’ ένα ευρύ φάσμα επιστημών και αφορά στην ανάπτυξη εφαρμογών για ένα σύνολο ετεροκλήτων ακαδημαϊκών πεδίων, όπως οι Ανθρωπιστικές Επιστήμες, οι Τεχνολογικές  Επιστήμες, οι Επιστήμες Υγείας, οι Οικονομικές Επιστήμες και οι Θετικές Επιστήμες. Χαρακτηριστικά των εφαρμογών που θα δοκιμαστούν, κατά τη διαδικασία της αξιολόγησης, είναι μεταξύ άλλων η δυνατότητα δυναμικής κλιμάκωσης, ο αυξημένος υπολογιστικός φόρτος για συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα και η συνεχής διαθεσιμότητα. Τέτοιες εφαρμογές είναι αυτές που έχουν σχεδιαστεί για περιβάλλοντα, όπως αυτά του υπολογιστικού πλέγματος Grid ή υπολογιστικές συστοιχίες.

Οι επιλεγείσες εφαρμογές στο VENUS-C θα λάβουν σημαντική υποστήριξη από το έργο προκειμένου να έχουν στη διάθεση τους τα απαραίτητα εργαλεία για την ανάπτυξη των πιλοτικών τους εφαρμογών. Παράλληλα, θα αποκτήσουν πρόσβαση στις υπολογιστικές και αποθηκευτικές υποδομές του έργου, καθώς και υποστηρικτική χρηματοδότηση για την προσαρμογή των εφαρμογών τους στο νέο περιβάλλον. Στο πλαίσιο του VENUS-C, θα προσφερθεί επίσης τεχνική υποστήριξη στις επιλεγείσες πιλοτικές εφαρμογές, καθώς και εκπαίδευση στους δημιουργούς τους, με τη μορφή ημερίδων ή τηλε-εκπαίδευσης. Η πρόσβαση των πιλοτικών εφαρμογών στην υποδομή του έργου θα ξεκινήσει από τον Ιούλιο του 2011 και θα τερματίσει το Μάιο του 2012, με δυνατότητα επέκτασης για έναν ακόμα χρόνο. Οι συμμετέχοντες οργανισμοί που θα επιλεχθούν και θα χρηματοδοτηθούν,  θα ενταχθούν στο έργο ως υπεργολάβοι και η εργασία για την προσαρμογή της εφαρμογή τους στο νέο περιβάλλον θα παραμείνει πνευματικό τους δικαίωμα. Η αξιολόγηση των προτάσεων θα γίνει από ειδικές επιτροπές που θα σχηματιστούν από το VENUS-C μαζί με μια εξωτερική ομάδα ειδικών επιστημόνων. Τέλος, σημειώνεται ότι οι πιλοτικές εφαρμογές θα λάβουν σχετική δημοσιότητα μέσω των δράσεων του έργου. 

24 Ιαν 2011

Χάκερ κατάσκοποι «υπέκλεψαν δεδομένα για το νέο μαχητικό JSF»


Κυβερνοκατάσκοποι, πιθανώς κινεζικής προέλευσης, κατάφεραν να υποκλέψουν πληροφορίες που αφορούν το ακριβότερο πρόγραμμα του Πενταγώνου, το μαχητικό αεροσκάφος τέταρτης γενιάς JSF, κόστους 300 δισ. δολαρίων, γράφει την Τρίτη η Wall Street Journal.
Νυν και πρώην κυβερνητικοί αξιωματούχοι που δεν κατονομάζονται δήλωσαν στην εφημερίδα ότι οι χάκερ εισέβαλαν επανειλημμένα σε υπολογιστές του προγράμματος και αντέγραψαν δεδομένα που σχετίζονται με το σχεδιασμό και τα ηλεκτρονικά συστήματα του Joint Strike Fighter, γνωστού και ως F-35.
Δεν κατάφεραν πάντως να αποκτήσουν πρόσβαση στα πιο ευαίσθητα δεδομένα του προγράμματος, τα οποία διατηρούνται αποθηκευμένα σε ασφαλείς υπολογιστές που δεν συνδέονται στο Διαδίκτυο.
Οι κατάσκοποι, αναφέρει το Reuters, φέρεται να αξιοποίησαν ευάλωτα σημεία των υπολογιστικών δικτύων σε δύο από τους τρεις υπεργολάβους που συμμετέχουν στην ανάπτυξη του αεροπλάνου.
Βασικός εργολάβος της διεθνούς κοινοπραξίας για το νέο μαχητικό είναι η Lockheed Martin, η οποία αρνήθηκε να σχολιάσει την είδηση, ενώ βασικούς ρόλους έχουν η BAE Systems, η οποία επίσης αρνήθηκε να σχολιάσει, και η Northrop Grumman, η οποία παρέπεμψε τις ερωτήσεις στη Lockheed.
Σύμφωνα πάντα με την εφημερίδ, το Πεντάγωνο επίσης αρνήθηκε να προβεί σε δηλώσεις, ωστόσο η πολεμική αεροπορία φέρεται να έχει ξεκινήσει έρευνα για την εισβολή.
Πρώην κυβερνητικοί αξιωματούχοι υποψιάζονται ότι η επίθεση προερχόταν από την Κίνα, επισημαίνουν πάντως ότι η προέλευση των κατασκόπων είναι δύσκολο να αναγνωριστεί στο Διαδίκτυο.
Οι πηγές της εφημερίδας ανέφεραν επίσης ότι τους τελευταίους μήνες έχουν παραβιαστεί και τα συστήματα ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας της πολεμικής αεροπορίας.
Το δημοσίευμα έρχεται λίγες εβδομάδες έπειτα από αναφορές για εισβολή κυβερνοκατασκόπων, πιθανώς Κινέζων, σε συστήματα του αμερικανικού δικτύου ηλεκτροδότησης.

Δόθηκε στη δημοσιότητα η ετήσια έκθεση ασφαλείας των PandaLabs


Δόθηκε στη δημοσιότητα η ετήσια έκθεση ασφαλείας των PandaLabs

Τα PandaLabs, τα anti-malware εργαστήρια της PandaSecurity, δημοσιεύουν την Ετήσια Έκθεση Ασφαλείας για το έτος 2010, καλύπτοντας μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα χρονιά όσον αφορά στην cyber-εγκληματικότητα, τον cyber-πόλεμο και τον cyber-ακτιβισμό.

Το 2010 οι cyber-εγκληματίες δημιούργησαν και διένειμαν το 1/3 όλων των υπαρχόντων ιών. Μέσα σε 12 μήνες, δημιούργησαν το 34% όλων των malware που έχουν ποτέ υπάρξει και ταξινομηθεί από την PandaSecurity. Επιπλέον, το σύστημα Συλλογικής Νοημοσύνης (Collective Intelligence), το οποίο αυτόματα ανιχνεύει, αναλύει και ταξινομεί το 99,4% των malware που δέχεται, επί του παρόντος συσσωρεύει 134 εκατομμύρια μοναδικά αρχεία, εκ των οποίων τα 60 εκατομμύρια είναι malware (ιοί, worms, Trojans ή άλλες απειλές των Η/Υ).

Σε αντίθεση με αυτά τα δραματικά νούμερα, υπάρχουν και μερικά καλά νέα. Η ταχύτητα με την οποία αυτά τα νούμερα αυξάνονται έχει μειωθεί σε σύγκριση με τα αντίστοιχα του 2009: αρχής γενομένης το 2003, οι απειλές αναπτύσσονται κατά τουλάχιστον 100% κάθε χρόνο. Ωστόσο το 2010 αυτό το ποσοστό έπεσε στο 50% περίπου.

Τα «τραπεζικά Trojans» κυριαρχούν στην κατάταξη των νέων malware που εμφανίστηκαν το 2010 (56% όλων των δειγμάτων), ενώ ακολουθούν οι ιοί και τα worms. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι το 11,6% όλων των malware που συνέλεξε το σύστημα Συλλογικής Νοημοσύνης είναι πλαστό antivirus software, μια κατηγορία malware η οποία ενώ εμφανίστηκε μόλις πριν από 4 χρόνια συνεχίζει και ενεργεί καταστροφικά για τους χρήστες.

Στη λίστα των χωρών με τις περισσότερες μολύνσεις πρωτοστατούν η Ταϋλάνδη, η Κίνα και η Ταϊβάν, με ποσοστό 60-70% των μολυσμένων Η/Υ (τα δεδομένα έχουν συλλεχθεί κατά τη διάρκεια του 2010 από το free scanning tool Panda ActiveScan).

Όσον αφορά στις μεθόδους μόλυνσης, οι hackers εκμεταλλεύτηκαν τα social media, την τοποθέτηση πλαστών websites(τεχνικές BlackHat SEO) και τα zero-day ευάλωτα σημεία.

Το Spam έχει κρατήσει τη θέση του ως μία από τις κύριες απειλές το 2010, παρά το γεγονός ότι η αποσυναρμολόγηση μερικών botnets (όπως τα διάσημα Operation Mariposa ή Bredolab) έχει αποτρέψει πολλούς υπολογιστές να χρησιμοποιηθούν ως zombies που αποστέλλουν spam, το οποίο είχε μια θετική επίδραση στην κυκλοφορία spam παγκοσμίως. Πέρυσι, περίπου το 95%  όλης της κυκλοφορίας ηλεκτρονικού ταχυδρομείου παγκοσμίως ήταν spam, όμως αυτός ο αριθμός μειώθηκε σε έναν μέσο όρο 85% το 2010.

2010: Ένας χρόνος που σηματοδοτήθηκε από το κυβερνο-έγκλημα, τον κυβερνο-πόλεμο και τον κυβερνο-ακτιβισμό

Εκτός από τα παραπάνω στοιχεία, το 2010 ήταν το έτος του κυβερνο-εγκλήματος, του κυβερνο-πολέμου και του κυβερνο-ακτιβισμού. Το κυβερνο-έγκλημα δεν είναι κάτι νέο, καθώς η βιομηχανία ασφαλείας μας έχει προειδοποιήσει σχετικά εδώ και πολλά. Κάθε νέο δείγμα malware είναι μέρος μιας επιχείρησης που στοχεύει στο οικονομικό κέρδος.

Όσον αφορά στο δεύτερο πρωταγωνιστή του έτους, έχουμε δει πολλά παραδείγματα του κυβερνο-πολέμου το 2010, με πιο γνωστό το διαβόητο Stuxnet. Πρόκειται για ένα νέο worm που στόχευσε στις εγκαταστάσεις πυρηνικής ενέργειας και κατόρθωσε πραγματικά να μολύνει τις εγκαταστάσεις Bushehr, όπως επιβεβαιώνεται τουλάχιστον από τις Ιρανικές αρχές. Ταυτόχρονα, ένα νέο worm εμφανίστηκε - «Here you have» - το οποίο επεκτάθηκε χρησιμοποιώντας την παλαιά «σχολική» μέθοδο και δημιουργήθηκε από μια τρομοκρατική οργάνωση γνωστή ως «ταξιαρχίες Tariq ibn Ziyad». Σύμφωνα με αυτήν την ομάδα, η πρόθεσή τους ήταν να υπενθυμίσουν στις Ηνωμένες Πολιτείες τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου και να απαιτήσουν το σεβασμό της Ισλαμικής θρησκείας ως απάντηση στις απειλές του Πάστορα Terry Jones για την καύση του Κορανίου.

Ακόμα κι αν μερικές πτυχές βρίσκονται υπό διευκρίνιση, η Operation Aurora βρισκόταν επίσης στο επίκεντρο. Η επίθεση, που προωθήθηκε σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της Κίνας, είχε στόχο κάποιους εργαζόμενους μεγάλων πολυεθνικών, όπου με την εγκατάσταση ενός Trojan στους υπολογιστές τους ήταν δυνατή η πρόσβαση σε όλες τις εμπιστευτικές πληροφορίες.

Το έτος 2010 διαπιστώσαμε επίσης την παρουσία ενός νέου φαινομένου που άλλαξε για πάντα τη σχέση μεταξύ της κοινωνίας και του Διαδικτύου: οι κυβερνο-διαμαρτυρίες ή κυβερνο-ακτιβισμός. Αυτό το φαινόμενο, που γίνεται διάσημο από την ομάδα Anonymous, δεν είναι πραγματικά νέο, αλλά έχει κερδίσει τα πρωτοσέλιδα το 2010 για τις συντονισμένες DDoS επιθέσεις που προωθούνται στις κοινωνίες πνευματικών δικαιωμάτων και της υπεράσπισής του ιδρυτή του Wikileaks, JulianAssange.

Τα Κοινωνικά Δίκτυα, στο προσκήνιο

Εκτός από την προσφορά των πληροφοριών για τις κύριες «τρύπες ασφαλείας» στα Windows και τα συστήματα MAC, η Ετήσια Έκθεση Ασφαλείας του 2010 της PandaSecurity, καλύπτει επίσης τα σημαντικότερα γεγονότα ασφαλείας που είχαν επιπτώσεις στα δημοφιλέστερα Κοινωνικά Δίκτυα. Το Facebook και το Twitter ήταν αυτά που επηρεάστηκαν περισσότερο, αλλά επίσης πραγματοποιήθηκαν  επιθέσεις σε άλλα δίκτυα όπως για παράδειγμα το LinkedIn ή το Fotolog.

Υπάρχουν διάφορες τεχνικές εξαπάτησης των χρηστών: το hickjacking Facebook’s “Like” button, η κλοπή ταυτοτήτων προκειμένου να γίνει αποστολή μηνυμάτων από έμπιστες πηγές,  η εκμετάλλευση των ευπαθών σημείων του Twitter όταν «τρέχει» ο κώδικας javascript, διανέμοντας πλαστές εφαρμογές που αποπροσανατολίζουν τους χρήστες στις μολυσμένες περιοχές, κ.λπ.

Η πλήρης έκδοση της Ετήσιας Έκθεσης Ασφαλείας είναι διαθέσιμη στη διεύθυνση http://press.pandasecurity.com/press-room/reports/. Επιπλέον, επισκεφτείτε τοPandaLabs blogγια περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις απειλές στην ασφάλεια των δεδομένων.