Κβαντικοί υπολογιστές στο μέλλον;


Η κβαντική μηχανική στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές έχει σημειώσει μία πολύ σημαντική πρόοδο τα τελευταία έτη, όμως κυρίως λόγο της πολυπλοκότητας και του κόστους, βρίσκεται ακόμα σε ερευνητικό στάδιο.

Ένα νέο προτεινόμενο σύστημα από μια ομάδα ερευνητών της Πολεμικής Αεροπορίας και του πανεπιστημίου Florida Atlantic University, το οποίο αν και δεν είναι πιθανό να φέρει άμεσα τους κβαντικούς υπολογιστές στην αγορά, θα μπορούσε να μειώσει το κόστος κατασκευής τους αρκετά. Το σύστημα αυτό θα χρησιμοποιεί φωτόνια αντί για ηλεκτρόνια τα οποία όμως δεν είναι εύκολο να αλληλεπιδράσουν μεταξύ τους και έτσι δεν αποδίδουν το ίδιο στην μεταφορά πληροφοριών. Η παραδοσιακή λύση για αυτό το πρόβλημα είναι η χρήση ενός οργάνου που ονομάζεται inteferometer, το οποίο επιτρέπει την χειραγώγηση των φωτονίων, κάτι που όμως αυξάνει δραματικά το κόστος.

Η προτεινόμενη λύση είναι να «μεταφέρουμε» το έργο που επιτελεί το inteferometer σε ένα ολόγραμμα μόνιμα «κωδικοποιημένο» σε ένα «παράθυρο» από «ΟptiGrate» γυαλί. Με αυτή την κίνηση αρχικά θα επιλυόταν το ζήτημα καλιμπραρίσματος των inteferometers, αλλά θα απέκλειε και οριστικά αυτήν την ανάγκη μιας και τα ολογράμματα θα ήταν αμετάβλητα πάνω στο γυαλί.

Με άλλα λόγια, ο προγραμματισμός θα έπρεπε να ήταν hard-coded. Αυτό δεν σημαίνει ότι ένας κβαντικός υπολογιστής κατασκευασμένος με τη μέθοδο αυτή, δεν θα μπορούσε να είναι χρήσιμος και για συγκεκριμένες εργασίες, όπως η κβαντική διόρθωση σφαλμάτων, όμως όντως σημαίνει ότι θα ήταν δύσκολο να κλιμακώσει τις δυνατότητές του μιας και τα γυάλινα «παράθυρα» θα πρέπει να έχουν ένα αρκετά μεγάλο μέγεθος για να αντεπεξέλθουν σε οτιδήποτε μεγαλύτερο των μικρών μικρών διαστάσεων κβαντικών υπολογισμών.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι προς το παρόν όλα βαίνουν καλώς για την κατανόηση αυτών από την θεωρητική προοπτική, όμως δυστυχώς δεν έχουν ακόμα κατασκευαστεί κάποια πρότυπα.  Ωστόσο, το πρότυπο που περιγράφτηκε είναι «ανθεκτικό σε περιβαλλοντικούς παράγοντες» και κατά πολύ φθηνότερο, οπότε ίσως να μην αργήσει και τόσο πολύ η κατασκευή ενός προτύπου.
Ερευνητές προτείνουν κβαντικούς υπολογιστές με ολογράμματα

Πηγή:proho.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Παλαιοτερες αναρτησεις
Από το Blogger.