Στην ουδετερότητα του Internet οι Ολλανδοί λένε "ναι"


Πιθανόν να έχετε ακούσε τώρα τελευταία τον όρο net neutrality - ουδετερότητα του Διαδικτύου, σε άπταιστα ελληνικά. Με λίγα λόγια, πρόκειται για μια αρχή που πρεσβεύει ότι η κυκλοφορία στο Internet πρέπει να αντιμετωπίζεται με καθεστώς απόλυτης ισότητας, ανεξάρτητα αν μιλάμε για video, ήχο ή email. Αν και δύσκολα θα διαφωνήσει κανείς επί της αρχής με αυτή τη γενικόλογη διατύπωση, στην πράξη τα πράγματα δεν είναι καθόλου έτσι.

Ας πάρουμε το παράδειγμα του Skype. Κάποιοι providers κινητής τηλεφωνίας μπλοκάρουν την πρόσβαση σε αυτό ή βάζουν "καπέλο" για τη χρήση του. Επισήμως, οι πάροχοι λένε ότι το Skype δημιουργεί "βαρύ" traffic, με αποτέλεσμα να απασχολείται πολύ το 3G/4G δίκτυο. Η αλήθεια είναι, βέβαια, ότι το Skypeαφαιρεί έσοδα από τις εταιρείες, καθώς η επικοινωνία γίνεται εκτός δικτύου. Αλλά αυτό είναι άλλο θέμα...

Αυτή η πρακτική πολλών providers έρχεται σε αντίθεση με τις αρχές του net neutrality, καθώς γίνεται σαφής διάκριση στο περιεχόμενο που διακινείται μέσω Internet. Όπως καταλαβαίνετε, η συζήτηση έχει ανάψει σε πολλές χώρες, με τους "αντιμαχόμενους" να παρουσιάζουν επιχειρήματα υπέρ των θέσεών τους.

Η Ολλανδία αποφάσισε να αφήσει τα λόγια και να περάσει σε έργα. Έτσι, η Βουλή υπερψήφισε ένα νομοσχέδιο που κατοχυρώνει με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο την ουδετερότητα του Internet. Η Ολλανδία γίνεται έτσι η δεύτερη χώρα που υιοθετεί έναν τέτοιο νόμο μετά τη Χιλή.

Όταν εφαρμοστεί ο νόμος, είναι βέβαιο ότι οι providers της Ολλανδίας θα σπεύσουν να τον προσβάλουν στα εθνικά και ευρωπαϊκά δικαστήρια. Η μάχη μόλις άρχισε στην Ευρώπη και θα έχει πολύ ενδιαφέρον.

Αν σας άρεσε το άρθρο και το βρήκατε χρήσιμο υποστηρίξτε στα κοινωνικά δίκτυα με ένα Liketweet για να συνεχίσω. 

Ακολουθήσετε το Tech News in Greek στο Google News για να μαθαίνετε άμεσα όλα τα νέα.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Παλαιοτερες αναρτησεις
Από το Blogger.