Ο πόλεμος των hackers


Η ομάδα Anonymous απασχολεί εδώ και αρκετές ημέρες τα ΜΜΕ που ασχολούνται με την τεχνολογία, καθώς φέρεται να εμπλέκεται στην πρόσφατη επίθεση εναντίον της Sony. Η υπόθεση Anonymous, όμως, έχει και μια άλλη πτυχή, λιγότερο γνωστή.

Όπως φαίνεται, η ομάδα δεν έχει υψηλό βαθμό συνοχής και σπαράσσεται από έριδες. Πριν από ελάχιστες ημέρες, οι IRC servers των Anonymous, μέσω των οποίων γίνονται οι συνεννοήσεις ανάμεσα στα μέλη της ομάδας, έπεσαν θύμα επίθεσης. Το εκπληκτικό είναι ότι η επίθεση δεν προήλθε από εξωτερική πηγή, αλλά από ένα επιφανές μέλος των Anonymous! Πιο συγκεκριμένα, η κατάληψη των servers αποδίδεται στον χρήστη Ryan, έναν από τους moderators του IRC.

Η υπόθεση έχει πολύ παρασκήνιο, το οποίο συμπυκνώνεται σε τέσσερις λέξεις: πόλεμος για την αρχηγία. Αν και οι Anonymous αυτοπροσδιορίζονται ως οριζόντια δομή χωρίς ιεραρχική κλίμακα, κάποιες υπο-ομάδες έχουν μια στοιχειώδη διαστρωμάτωση. Για παράδειγμα, στην ομάδα AnonOps που είναι υπεύθυνη για την επικοινωνία των μελών, είναι δεδομένο ότι πρέπει να υπάρχει μια, χαλαρή έστω, δομή: κάποιος πρέπει να πληρώνει τους servers, να κατοχυρώνει τα domain names, να κάνει moderation στα κανάλια κ.λπ. 

Από τη στιγμή, λοιπόν, που υπάρχει μια οποιαδήποτε κάθετη διάκριση στους ρόλους, είναι σχεδόν αναπόφευκτο να υπάρξουν κόντρες για την ηγεσία. Αυτό ακριβώς φέρεται να είναι και το κίνητρο του Ryan, ο οποίος πήρε τον έλεγχο των servers και εμφάνισε το μήνυμα "anonops dead go home".

Βέβαια, ουδείς είναι σε θέση να γνωρίζει όλες τις λεπτομέρειες για το τι συμβαίνει στην ομάδα των Anonymous. Φαίνεται, όμως, ότι οι συγκρούσεις για την εξουσία έχουν χτυπήσει και το χώρο των hackers.
Πηγή: arstechnica

Δεν υπάρχουν σχόλια

Παλαιοτερες αναρτησεις
Από το Blogger.