Χωρίς υποστήριξη H.264 ο Chrome!

Ο Mike Jazayeri της Googleαποκάλυψε πριν από λίγες ώρες σε ένα blog post ότι ο Chrome browser δε θα υποστηρίζει σε λίγες εβδομάδες τον γνωστό video codec H.264. Η είδηση προκάλεσε αίσθηση, καθώς ο συγκεκριμένος codec χρησιμοποιείταιευρύτατα στο σημερινό Internet.

Όπως εξηγεί ο Jazayeri, η Google αλλάζει τις προδιαγραφές του Chrome θέλοντας να ενισχύσει την υποστήριξη σε "ανοικτούς" codecs, όπως ο WebM και ο Theora. Επιπλέον, αναμένεται να προστεθούν σύντομα και άλλοι codecs υψηλής απόδοσης - φυσικά, non-proprietary. Οι αλλαγές θα ισχύσουν μέσα στο επόμενο δίμηνο, έτσι ώστε οι publishers και οι developers να έχουν το χρόνο για αλλαγές στο HTML

Το ότι η Google υποστηρίζει τις open τεχνολογίες έναντι των proprietary δεν αποτελεί είδηση-βόμβα. Ωστόσο, η απόρριψη ενός εξαιρετικά δημοφιλούς codec, όπως ο H.264, είναι κάτι που λίγοι περίμεναν. Η απόφαση της Google έχει ήδη προκαλέσει αντιδράσεις. Ο googl-ο-σκεπτικιστής John Gruber αναρωτήθηκε στο blog του: "αν η Google εγκαταλείπει τον H.264 για χάρη των ανοικτών τεχνολογιών, γιατί δεν κάτι το ίδιο και για τα κλειστά plugins, όπως το Flash; Αυτή τη στιγμή, ο Chrome όχι μόνο υποστηρίζει Flash, αλλά ενσωματώνει δική του έκδοση του Flash [...] Η Google είναι υποκρίτρια". Ο Gruber υποστηρίζει, επίσης, ότι η μετάβαση από τον H.264 στον WebM έχει κάποια προβλήματα. Αυτή τη στιγμή, υπάρχουν hardware decoders για τον H.264, αλλά όχι για τον WebM. Ο hardware decoder συμβάλει σημαντικά στην ομαλή λειτουργία και την μικρή κατανάλωση ενέργειας κι αυτό είναι πολύ σημαντικό στις φορητές συσκευές.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Παλαιοτερες αναρτησεις
Από το Blogger.