Αλλάξτε την σπασμένη οθόνη του smartphone-Tablet σας.Πόσο κοστίζει που θα την βρείτε.

Ένα από τα ποιο συνηθισμένα προβλήματα κατόχων smartphones και Tablet.Τα σημερινά κινητά είναι ποιο ευαίσθητα από τα παλιά κινητά θα ξεχάσουμε το 3330 που έπεφτε και ράγιζε ο δρόμος;.Βέβαια αυτό έχει να κάνει περισσότερο με την οθόνη του κινητού μας ή του Tablet μας που είναι ένα από τα ποιο ευαίσθητα μέρη της συσκευής μας.Επίσης η επιδιόρθωση οθόνης διαφέρει από κινητό/Tablet σε κινητό/Tablet.Δεν είναι ούτε εύκολη ούτε και δύσκολή η διαδικασία πρέπει να γίνετε με μεγάλη προσοχή και υπομονή καθώς είναι αυτό που λέμε λεπτοδουλειά. Με το άνοιγμα του κινητού/Tablet σας χάνετε την εγγύηση σας αν έχετε.

Η οθόνη αποτελείται από 2 μέρη το touchscreen που ονομάζετε digitizer είναι αυτό που τις περισσότερες φορές σπάει το μπροστινό τζαμάκι να το πούμε έτσι ενώ από πίσω η οθόνη λειτουργεί κανονικά θα το έχετε δει,και το 2 μέρος είναι η οθόνη μας που προβάλει τα διάφορα δεδομένα μας σπάει και αυτή αλλά τις περισσότερες φορές την πληρώνει ο μπροστινός το digitizer.Υπάρχουν διάφορα digitizer ανθεκτικά και μη όπως και οθόνες που θα αναλύσουμε παρακάτω.

Που θα βρω ανταλλακτικά για την σπασμένη οθόνη του κινητού/Tablet μου και πόσο κοστίζουν;

Το που θα τα βρείτε; Σε διάφορα καταστήματα στην Ελλάδα και κάποια συγκεκριμένα μοντέλα συνήθως τα ποιο δημοφιλή ή από το ίντερνετ από ebay,Skroutz,etradesupply ή από κάποιο site από Κίνα όπως το Aliexpress αλλά υπάρχει καθυστέρηση 10-40 μέρες αν το πάρετε από κατάστημα της Κίνας ενώ από κατάστημα στην Ευρώπη 10-20 μέρες ανάλογα βέβαια αν είναι συστημένο ή όχι ή μέσω κούριερ που κάνει περίπου 1-2 εβδομάδες.

Τώρα το πόσο στοιχίζει η οθόνη ή το digitizer αυτό διαφέρει από κινητό σε κινητό είναι ανάλογα το μοντέλο έχει να κάνει με την τεχνολογία,τη διάμετρος της οθόνης,αν απευθύνετε σε παλιό μοντέλο κινητού ή όχι και η οθόνη που θέλουμε είναι αυθεντική ή όχι.Για παράδειγμα το digitizer μπορεί να κοστίζει 10 ευρώ αλλά υπάρχουν και με 50 ευρώ (για τις απομιμήσεις) όπως και για τις οθόνες αλλά και για τα δύο μέρη μαζί (οθόνη και digitizer).Τα αυθεντικά κοστίζουν 80-200 ευρώ φυσικά υπάρχει μεγάλη διαφορά στην ποιότητα.Αν σας έσπασε το digitizer με απομίμηση δύσκολα θα έχετε πρόβλημα αφήστε που δεν θα καταλάβετε και την διαφορά.Και αν αξίζει; Για παράδειγμα αν έχετε ένα κινητό των 150 ευρώ  και το γνήσιο digitizer του κοστίζει 80-100 ευρώ δεν συμφέρει καλύτερα να πάρετε καινούργιο κινητό αλλά με την απομίμησή κοστίζει 10-30 ευρώ συμφέρει βέβαια η επιλογή είναι καθαρά δική σας.

Για τις οθόνες τώρα εκεί καλό είναι και προτείνω να πάρετε την αυθεντική οθόνη της συσκευής σας.Γιατί τα προβλήματα δεν θα αργήσουν να έρθουν αν επιλέξετε απομίμησή.Και σίγουρα πάλι διαφέρει από μοντέλο σε μοντέλο ιδικά αν είναι τελευταίας τεχνολογίας μην επιλέξετε απομίμησει για την οθόνη σας, το κόστος φυσικά είναι αρκετά μεγάλο αλλά θα έχετε το κεφάλι σας ήσυχο.

Μπορείτε να δείτε και για ανταλλακτικά κινητών που κάποιοι πουλάνε όλη την συσκευή χωρίς πχ. την μπαταρία,κάμερα αλλά έχει την γνήσια οθόνη σε άριστη κατάσταση  και αν πιάνουν και τα χέρια σας φυσικά ώστε να την αποσπάσετε από την συσκευή.

Βέβαια αν απευθυνόμαστε σε Ελληνική εταιρία πολύ δύσκολα έως και αδύνατον να βρούμε ανταλλακτικά για την συσκευή μας και αυτό γιατί δεν πουλάνε τα ανταλλακτικά τους (δεν κατασκευάζονται στην Ελλάδα) γιατί πρέπει να τα στείλεις σε αυτές να τα επισκευάσουν όπου θα σε χρεώσουν την οθόνη  ή το digitizer ή και τα δύο εξαρτάτε το πρόβλημα που έχεις αλλά και τα εργατικά!

Τώρα η επιλογή ενός σωστού και συμβατού ανταλλακτικού γίνετε με το να ψάξετε το μοντέλο του κινητού ή του Tablet.Στα digitizer και στις οθόνες στις καλωδιοταινίες τους πάνω υπάρχει ένας μοναδικός κωδικός αυτός ο κωδικός θα σας πει το μοντέλο που αντιστοιχεί σε πολλά και διαφορετικά κινητά ή Tablet και τις ίντσες.


Επισκευάστε μόνοι σας την οθόνη σας

Μπορείτε να το κάνετε έχοντας τα κατάλληλα εργαλεία αλλά και το ποιο σημαντικό είναι αυτό που λέμε αν πιάνουν τα χέρια σας όπως λέω συχνά παραπάνω.Είναι σχετικά εύκολη η διαδικασία σαν παζλ που το συναρμολογείς και το αποσυναρμολογείς αλλά απαιτεί μεγάλη προσοχή καθώς υπάρχουν πολύ μικρά και ευαίσθητα μέρη.Ξεκινάς με το ξεβίδωμα το ξεκούμπωμα κάποιον καλωδιοταινιών την αφαίρεση κόλλας γύρω από την οθόνη LCD,Amoled κτλ. ή digitizer.Παίζει επίσης ρόλο η διαδικασία σε ορισμένα κινητά αν είναι δηλαδη εύκολη ή δύσκολή.Τα κινητά που επισκευάζονται εύκολα είναι τα παλιά πρώτα smartphones τα κινέζικα τα οικονομικά αλλά και στα smartphone που η μπαταρία είναι αποσπώμενη δηλαδή βγαίνει.Σε κινητά που είναι δύσκολή η αλλαγή οθόνης/digitizer είναι τα πολύ λεπτά smartphone τα τελευταία μοντέλα iPhone(όχι όλα) και στα Samsung Galaxy, επίσης και τα αδιάβροχα κινητά/Tablet.

Για παράδειγμα αν το κινητό σας κοστίζει πάνω από 550 ευρώ και έχει σπάσει η οθόνη και στο κατάστημα που πήγατε να το επισκευάσετε σας ζητούν 100 ευρώ μπορείτε να το αφήσετε να σας το φτιάξουν εκείνοι που είναι ποιο εξειδικευμένοι.Είναι θα λέγαμε ρίσκο αν το φτιάχνατε εσείς εκτός και αν είστε τόσο σίγουροι και παρακολουθήσατε κάποια βίντεο στο youtube με την διαδικασία αλλαγής οθόνης του κινητού σας ή Tablet και μπορείτε να το επισκευάσετε.Αλλά και στο iFixit που διαθέτη οδηγούς άρθρα και βίντεο.

Ναι μπορείτε να δείτε την όλη διαδικασία στο Youtube εκεί υπάρχουν πολλά βίντεο με αυτό το θέμα αλλά να είστε προσεκτικοί με τα βίντεο που παρακολουθείτε δεν κάνουν όλοι οι "μάστορες" σωστά την δουλειά τους θα το καταλάβετε και από τα σχόλια τα Likes που σας προτείνω να βλέπετε για να κρίνετε αν η διαδικασία και οι τεχνικές που χρησιμοποιεί κάποιος στα βίντεο είναι η σωστή και φυσικά και το ίδιο το βίντεο.

Όταν όμως το κινητό σας κοστίζει 120 ευρώ και η οθόνη κάνει 30-60 ευρώ βάζεις μέσα και τα εργατικά που είναι περίπου 20-40 ευρώ τότε καταλαβαίνεις ότι είναι ασύμφορο τόσο που παίρνεις καλύτερα καινούργιο κινητό.Θα μου πείτε ότι τώρα η διαδικασία αλλαγής της οθόνης αφορά μόνο τα φθηνά κινητά;Όχι τα αφορά όλα απλώς τα παραπάνω σας τα λέω απλά για να έχετε μια γενική εικόνα.

Για να επιδιορθώσετε την οθόνη σας θα πρέπει να έχετε ένα σετ εργαλείων κατάλληλα για κινητά υπάρχουν διάφορα με τις τιμές να ξεκινούν από 12-250 ευρώ.Μπορείτε βέβαια και με κάποιο κατσαβίδι ηλεκτρονικού μια βεντούζα και μία πλαστική πένα να κάνετε την δουλειά σας.Ακόμα και στη οθόνη-digitizer που θα παραγγείλετε μέσα μπορεί να υπάρχουν αυτά αλλά για πολύ περιορισμένη έως και καθόλου χρήση γιατί είναι σχεδόν ψεύτικα και καθόλου ποιοτικά.Το σετ παραπάνω το αναφέρω για κάποιους που ενδιαφέρονται και για μελλοντικές επιδιορθώσεις αλλά και εκεί θα πρέπει να προσέχετε την ποιότητα των εργαλείων.


Ο χώρος εργασίας

Ο χώρος ο οποίος θα εργάζεστε θα πρέπει να είναι πολύ καθαρός όπως και τα εργαλεία σας.Για να μην έρθει σε επαφή με την οθόνη οποιοδήποτε σκουπιδάκι και σκόνη το οποίο θα δημιουργήσει πρόβλημα.Αλλά και δαχτυλιές αν και για αυτό υπάρχει λύση με ειδικά αντιστατικά γάντια τα οποία κοστίζουν 4-20 ευρώ τα οποία ακόμη σας γειώνουν έτσι ώστε ο στατικός ηλεκτρισμός να μην προκαλέσει κάποιο βραχυκύκλωμα στο κινητό/Tablet.


Αλλαγή digitizer (Το μπροστινό τζαμάκι)

Το σπασμένο digitizer (τζαμάκι) στην διαδικασία θα χρειαστείτε και ένα πιστόλι θερμού αέρα στο οποίο θα ρυθμίσετε την θερμοκρασία στους 100-120 βαθμούς (όχι παραπάνω γιατί θα καταστρέψετε την οθόνη από πίσω) και σε απόσταση περίπου 40 εκ. ώστε να μαλακώσετε την κόλλα που συγκρατεί το digitizer (Το μπροστινό τζαμάκι) όταν μαλακώσει με την πένα ξεκουμπώνετε πολύ προσεκτικά και περιμετρικά καθώς μπορεί να πεταχτούν κομμάτια από γυαλί πάνω σας.Όταν το αφαιρέσετε και αφαιρέσετε και τα υπολείμματα από την παλιά κολλά (αν έχει μείνει) θα βάλετε μια ειδική κόλλα (UV glue) που κοστίζει από 5-40 ευρώ και ένα μικρό φακό UV οι οποίοι είναι αρκετά φθηνοί με τον οποίο θα φωτίσετε την οθόνη για να στεγνώσει.

Δείτε μερικά βίντεο με την διαδικασία αυτή και θα καταλάβετε...

Smartphones



Tablets

Αλλαγή οθόνης

Αν η οθόνη σας είναι σπασμένη θα είναι λογικά και το digitizer μπροστά εκεί πάτε για αλλαγή και τον δύο όπου το αναφέρω παρακάτω.Τώρα αν είναι καμμένη η οθόνη και το digitizer είναι μια χαρά και θέλετε να ξεκολλήσετε το digitizer από την καμμένη οθόνη είναι πάρα πολύ δύσκολο να γίνει εξαρτάται βέβαια και από το μοντέλο του κινητού αλλά όπως και να 'χει είναι μια διαδικασία δύσκολη μεγάλης προσοχής και λεπτοδουλειάς, δεν το προτείνω να μπείτε καν σε αυτή την διαδικασία απλά το αναφέρω πληροφοριακά.

Αλλαγή όλης της οθόνης και digitizer μαζί

Η ποιο εύκολη και γρήγορη θα έλεγα εξαρτάτε πάλι το κινητό/Tablet διαδικασία αλλαγής καθώς η οθόνη και το digitizer είναι έτοιμα και κολλημένα μεταξύ τους όταν τα παραγγείλετε αλλά και ποιο ακριβά,δεν χρειάζεται να βάλετε κάποια κόλλα.Απλώς σε κάποια μοντέλα κινητών/Tablet θα χρειαστεί να αφαιρέσετε την μητρική με μεγάλη προσοχή.Και απλά βγάζετε την σπασμένη οθόνη μαζί με το digitizer έτσι όπως είναι και την αντικαθιστάτε με την καινούργια.

Δείτε μερικά βίντεο με την διαδικασία αυτή και θα καταλάβετε...

Smartphones


Tablets

Σε περίπτωση που σας φάνηκαν δύσκολα και πολλά και δεν μπορείτε να το επισκευάσετε ή οικονομικά προσωρινά δεν μπορείτε να το δώσετε να σας το επισκευάσουν μπορείτε να φανείτε δημιουργικοί...

 



Αν σας άρεσε το άρθρο και το βρήκατε χρήσιμο υποστηρίξτε στα κοινωνικά δίκτυα με ένα Like,tweet,+ για να συνεχίσουμε. Το συγκεκριμένο άρθρο ανανεώνετε συχνά όπως και άλλα που μπορείτε να βρείτε εδώ.

2 σχόλια:

Παλαιοτερες αναρτησεις
Από το Blogger.