Ενδοδαπέδια θέρμανση στην αρχαία Ελλάδα

Ναι πράγματι οι αρχαίοι Έλληνες πρώτοι στον κόσμο είχαν ενδοδαπέδια θέρμανση στα σπίτια τους και συγκεκριμένα το συναντάμε πρώτα στην Κνωσσό στην Κρήτη. Οι πρώτες ανασκαφές έγιναν το 1878 από τον Ηρακλειώτη Μίνωα Καλοκαιρινό. Και στη συνέχεια οι ανασκαφές που διεξήγαγε ο Άγγλος Άρθουρ Έβανς (1900-1913 και 1922-1930) όπου και αποκάλυψαν ολόκληρο το ανάκτορο. Οι μινωίτες είχαν εγκαταστήσει στο παλάτι της Κνωσού κάτω από το δάπεδο σωλήνες από τους οποίους περνούσε ζεστό νερό και ζέσταινε το παλάτι. Βέβαια ο Σουηδός Μ. Τρίβαλντ το 1716 λάνσαρε την ενδοδαπέδια θέρμανση στη μορφή περίπου όπως την γνωρίζουμε σήμερα μη γνωρίζοντας φυσικά ότι υπήρχε είδη. Ούτε η Ρωμαίοι ούτε οι Βυζαντινοί γνώριζαν για την ενδοδαπέδια θέρμανση.

Το πρώτο δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για πετρελαιοκαυστήρα δόθηκε μόλις το 1885 αλλά η βασισμένη στο πετρέλαιο κεντρική θέρμανση ξεκίνησε να υιοθετείται από το 1930 κι έπειτα και αυτό γιατί τότε το πετρέλαιο ήταν πολύ φθηνό. Είχε προηγηθεί η εφεύρεση του θερμοστάτη. Νωρίτερα, τα σπίτια θερμαίνονταν με την ηλεκτρική θερμάστρα, εφεύρεση του Αμερικανού Γουίλ Χανταγουέι.

Σήμερα



Στην σύγχρονη ενδοδαπέδια χρησιμοποιείται ένας λέβητας, κυκλοφορητής, καυστήρας που μπορεί να τροφοδοτείτε από πετρέλαιο, πελλετ, φυσικό αέριο κτλ. Στο δάπεδο τοποθετούνται από κάτω αφού έχουν θερμομονωθεί ένα δίκτυο σωλήνων που μεταφέρουν ζεστό νερό σε όλο το δάπεδο. Η εγκατάσταση ενός τέτοιου συστήματος δεν θα λέγαμε ότι είναι και φθηνή είναι ποιο ακριβή από τα καλοριφέρ αλλά το κόστος λειτουργίας του είναι σαφώς χαμηλότερο σε σχέση με τα καλοριφέρ αφήστε που δεν πιάνουν και χώρο μέσα στο σπίτι. Το μόνο μειονέκτημα είναι ότι αν ενεργοποιήσουμε το σύστημα της ενδοδαπέδιας θέρμανσης κάνει αρκετή ώρα μέχρι να ζεσταθεί ο χώρος. Προορίζετε για χώρους οι οποίοι απαιτούν θέρμανση πάνω από 5 ώρες, για κάτω από 5 ώρες δεν συνιστάται σε καμία περίπτωση την εγκατάσταση ενδοδαπέδιας θέρμανσης.

Δείτε ακόμα: Το Πουλί που κελαηδά του Ήρωνα του Αλεξανδρεύς

Αν σας άρεσε το άρθρο και το βρήκατε χρήσιμο υποστηρίξτε στα κοινωνικά δίκτυα με ένα Liketweet για να συνεχίσω. 
Ακολουθήσετε το Tech News in Greek στο Google News για να μαθαίνετε άμεσα όλα τα νέα.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Παλαιοτερες αναρτησεις
Από το Blogger.