Τι είναι το καλώδιο UTP CAT5/CAT5e και πως μπορούμε να κατασκευάσουμε για συνδεση PC,Hub,switch,Router

Assorted Color Rj45 CablesΤα καλώδια UTP Κατηγορίας 5(Category 5 / Cat 5E Patch Cable) είναι καλώδια συνετραμμένων ζευγών τα οποία είναι στριμμένα μεταξύ τους για να αλληλοεξουδετερώνεται το μαγνητικό πεδίο των δύο αγωγών,βέβαια έχουμε κάποια μικρή εκπομπή ηλεκτρομαγνητικής
ακτινοβολίας αυτό σημαίνει ότι μπορεί να επηρεάσει τα άλλα καλώδια που βρίσκονται γύρω,και αποτελούνται από από τέσσερα ζεύγη μονωμένων χάλκινων αγωγών τα οποία καλύπτονται από έναν κοινό πλαστικό μανδύα καλωδίων με η χωρίς θωράκιση. Χρησιμοποιήθηκε ευρέως για την καλωδίωση δικτύων ηλεκτρονικών υπολογιστών και είναι κατάλληλο μέχρι 1 GB στην περίπτωση του CAT 5e το CAT 5 είναι παλιό, τα 10 GB, τουλάχιστον όχι σε περίπτωση μεγάλων αποστάσεων μπορεί να είναι τύπου Ethernet, token ring και ATM.

Υποστηρίζει μετάδοση δεδομένων 100 Mbps και καλύπτει αποστάσεις μέχρι 100 μέτρα.

Πλέον χρησιμοποιείτε περισσότερο το νεότερο CAT 5e (Category 5 enhanced), ο οποίος υποστηρίζει ταχύτητες μετάδοσης δεδομένων 1000 Mbps (Gigabit Ethernet) και καλύπτει
αποστάσεις έως 350 μέτρα για δίκτυα 100 BASE-T.

Λοιπόν πως μπορούμε να κατασκευάσουμε μόνοι μας ένα καλώδιο UTP CAT 5/CAT 5e.

Kαταρχήν τι θα χρειαστούμε:


  • Το καλώδιο UTP CAT 5/CAT 5e
Αποτέλεσμα εικόνας για UTP CAT 5/CAT 5e
  • Βύσματα RJ45
Αποτέλεσμα εικόνας για RJ45
  • Μια ειδική πένσα με την οποία πιέζουμε ώστε να κουμπώσει το βύσμα με το καλώδιο.
  • Και ένα απογυμνωτή καλωδίων ή κόφτη,μαχαίρι.
  • Ψαλίδι


Η καλωδίωση των CAT 5/CAT 5e χωρίζετε σε τρεις κατηγορίες 568Α και 568Β και ανεστραμμένα (crossover) καλώδια.Δεν υπάρχει καμία διαφορά ανάμεσα στις κατηγορίες  568Α και 568Β σχετικά με ταχύτητα,επιδόσεις κτλ είναι απολύτως ίδια.


Κατασκευή 10 Base T / 100 Base T /1000 Base T Straight 

Το 10BaseT και 100BaseT είναι τo πιο διαδεδομένο καλώδιο για δίκτυα LAN. Την straight διάταξη καλωδίου την χρησιμοποιούμε για να ενώσουμε ένα pc με το hub ή το switch(Όχι για υπολογιστές μεταξύ τους). Μπορούμε επίσης να ενώσουμε 2 hubs στη περίπτωση που το ένα διαθέτει uplink port.

Αποτέλεσμα εικόνας για RJ45
Τα βήματα:

1.Απογυμνώστε το εξωτερικό πλαστικό περίβλημα του καλωδίου περίπου 2 εκατοστά.

Σχετική εικόνα

2.Τώρα κάθε ζεύγος καλωδίου τα ισιώνουμε τα καλώδια και τοποθετούμε τα καλώδια το ένα δίπλα στο άλλο παράλληλα με τη σωστή σειρά(από αριστερά) όπως βλέπετε παραπάνω στην εικόνα.Η μια ακρή ξεκινά με άσπρο πορτοκαλί,πορτοκαλί κτλ.και στην άλλη με άσπρο πορτοκαλί,πορτοκαλί κτλ. να εφάπτονται καλά και δείτε ξανά αν όλα είναι εντάξει συν δεμένα και στη σωστή σειρά. 
Αποτέλεσμα εικόνας για RJ45

3.Κρατήστε σταθερά και κόψτε όλα τα καλώδια ώστε να είναι επίπεδα όπως βλέπετε στην εικόνα. Το μήκος των καλωδίων θα πρέπει να είναι περίπου 1,5 εκατοστά από την άκρη του απογυμνωμένου πλαστικού περιβλήματος. Πρέπει όλα τα καλώδια να είναι κομμένα σε ευθεία γιατί αλλιώς μπορεί να μην κάνουν όλα καλή επαφή. Προτείνω να χρησιμοποιήσετε ψαλίδι για το βήμα.

4. Εισάγετε τα καλώδια μέσα στο βύσμα RJ45 (με την μεριά των pins να κοιτάει προς τα πάνω όπως στην εικόνα παρακάτω).


7. Πιέστε σχετικά δυνατά τα καλώδια μέσα στο βύσμα ώστε όλα τα καλώδια έχουν φτάσει μέχρι το τέρμα του βύσματος, και το προστατευμένο μέρος του καλωδίου να εισέλθει μέσα στο πίσω μέρος του βύσματος κατά περίπου 0,5 εκατοστά.Και με το ειδικό εργαλείο-πένσα σφίξτε 
δυνατά μέχρι η λαβή να φτάσει στο τέλος της διαδρομής της.


8.Την ίδια διαδικασία θα κάνετε και για το άλλο άκρο καλωδίου. Για ένα κανονικό straight καλώδιο,
χρησιμοποιήστε την ίδια καλωδίωση. 

9.Και τέλος αν διαθέτετε κάποια συσκευή cable tester για να ελέγξετε ότι όλα τα 
καλώδια επικοινωνούν κανονικά με το άλλο άκρο.

Κατασκευή 10 Base T / 100 Base T/1000 Base Τ Cross (crossover)

Και για την σύνδεση μεταξύ δύο υπολογιστών με καλώδιο UTP 10 Base T / 100 Base CAT 5/CAT5e δηλαδή την lan port του ενός pc με lan port του άλλου pc κατευθείαν(Crossover).Είναι πολύ απλή απλά καλωδιώστε το ένα άκρο ως 568A και το άλλο ως 568B όπως βλέπετε παρακάτω.Επίσης μπορούμε να συνδέσουμε 2 hubs με normal port και στα δύο hubs.

Η διαφορά του 1000 BaseT με τα 10BaseT/100BaseT cross καλωδίου είναι ότι στο δίκτυο 1000 BaseT χρησιμοποιεί και τα 8 καλώδια του UTP cat5 σε αντίθεση των 4ων καλωδίων στο δίκτυο 10BaseT και 100BaseT αντίστοιχα. Το cross αυτό καλώδιο μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε σε δίκτυα μικρότερα δηλ. 10/100 BaseT. Δεν μπορεί να γίνει όμως το αντίστροφο.



Δείτε και σε βίντεο τις παραπάνω συνδέσεις/κατασκευή


Για τη σύνδεση ενός ηλεκτρονικού υπολογιστή και ενός Router(Roll-over).

Αυτή είναι η συνδεσμολογία που πρέπει να κάνετε.Οι περισσότερες σύγχρονες συσκευές μπορούν να ανιχνεύουν αυτόματα τον τύπο του καλωδίου και να δρομολογούν κατάλληλα τα σήματα από τα αντίστοιχα ζεύγη. Μια εικόνα χίλιες λέξεις.

Σχετική εικόνα

Αν σας άρεσε το άρθρο και το βρήκατε χρήσιμο υποστηρίξτε στα κοινωνικά δίκτυα με ένα Like,tweet,+ για να συνεχίσουμε. Το συγκεκριμένο άρθρο ανανεώνετε συχνά όπως και άλλα που μπορείτε να βρείτε εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Παλαιοτερες αναρτησεις
Από το Blogger.