Φορτίστε και συντηρήστε την μπαταρία των smartphone και Tablet σωστά για μεγαλύτερη διάρκεια ζωής και λειτουργίας


Το συγκεκριμένο ερώτημα για το πως πρέπει να φορτίζω την μπαταρία έτσι ώστε να μην την χαλάσω και να διαρκεί περισσότερο χρόνο ή το πόσες ώρες πρέπει να το φορτίσω την πρώτη φορά ,ξέρετε ότι σήμερα η μπαταρίες των κινητών κρατάνε μια με δυο μέρες αν και έχουν αρχίσει να βγαίνουν smartphones με μεγαλύτερη χωρητικότητα ενέργειας(4.000 με 8000mAh ακόμη και με 10000mAh) την χωρητικότητα αυτή μπορείτε να την δείτε στην μπαταρία σας πάνω το αναγράφει αυτό όσο μεγαλύτερα mAh τόσο το καλύτερο. 

Δεν φταίει όμως  η μπαταρία αλλά ο τρόπος που εμείς την φορτίζουμε. Κάποιοι πιστεύουν πως εάν την φορτίζω με μικρές δόσεις αυτό την καταστρέφει και την αφήνουν και αδειάζει τελείως και μετά κάθονται να την φορτίσουν πλήρως με αποτέλεσμα να καταστρέφουμε την διάρκεια ζωής της μπαταρίας. Κάθε μπαταρία κινητού ξεχωριστά έχει έναν συγκεκριμένο αριθμό κύκλων φόρτισης ο οποίος ορίζεται από τον κατασκευαστή της. Ένας κύκλος φόρτισης είναι η πλήρης επαναφόρτιση της χωρητικότητας μιας μπαταρίας στο 100%.Δηλαδή αν σήμερα η ένδειξη μπαταρίας είναι στο 0% και την φορτίσετε πλήρως στο 100% αυτός είναι ένας κύκλος. Όσο ποιο πολύ κύκλοι ολοκληρώνονται τόσο η χωρητικότητα της μπαταρίας μειώνεται σταδιακά. Για αυτό μερικές φορές όταν φορτίζετε την μπαταρία σας και δεν φορτίζει τότε έχει ολοκληρώσει τους κύκλους της και θα πρέπει να την αντικαταστήσετε.

 
Αν είστε από τους χρήστες που αλλάζουν Smartphone ή Tablet κάθε 2 χρόνια δεν νομίζω να σας αφορά και τόσο το άρθρο.


 
Τύποι μπαταρίας κινητών τηλεφώνων

  • Νικελίου Καδμίου Nickel-cadmium (NiCd)
  • Νικελίου Υδριδίου NiMH (NiMH)
  • Λιθίου Lithium-ion (Li-ion)
  • Πολυμερές Λιθίου Lithium Polymer (Li-pol)

Οι πρώτοι δύο τύποι δεν χρησιμοποιούνται πλέον στα κινητά τηλέφωνα είναι παλιοί και κυρίως λόγω του φαινομένου μνήμης που παρουσίαζαν μετά από μερικές φορτίσεις.

Αυτό το πρόβλημα είχε να κάνει με την χωρητικότητα της μπαταρίας, στην πραγματικότητα η μπαταρία ήταν άδεια αλλά στην συσκευή έδειχνε γεμάτη έτσι το κινητό σταματούσε την φόρτιση της. Πλέον όλοι οι κατασκευαστές smartphones χρησιμοποιούν μπαταρίες λιθίου και πολυμερές λιθίου.

Oι πολυμερές λιθίου αυτή την στιγμή είναι οι καλύτερες επαναφορτιζόμενες μπαταρίες για τις ηλεκτρονικές συσκευές γενικά. Ξεκάθαρα λόγω της μεγαλύτερης χωρητικότητας και επειδή είναι πιο ελαφριές βέβαια σε σύγκριση με μιας μπαταρίας λιθίου αλλά είναι 25% πιο ακριβή.
 
Δείτε λοιπόν τη πρέπει να κάνετε για να κρατήσετε την μπαταρία σας σε φόρμα.

Μην αφήνετε το κινητό/Tablet στην πρίζα και φορτίζει συνέχεια.


Το κάνετε οι περισσότεροι το βράδυ αυτό. Σε παλαιότερα λειτουργικά Android-Apple oι μπαταρίες ιόντων λιθίου έχουν κάτι έξυπνο διακόπτουν την φόρτιση μόλις φτάσουν στο 100% αλλά συνεχίζουν να προσπαθούν να την κρατάνε στο 100% έτσι η μπαταρία βρίσκεται σε μια συνεχή κατάσταση φόρτισης κάνει δηλαδή μικρές φορτίσεις η οποίες καταστρέφουν εσωτερικά την μπαταριά. Στα καινούργια λειτουργικά πλέον υπάρχει η δυνατότητα και η επιλογή προστασία της μπαταρίας πχ στο 80%-85% σταματά αυτόματα το κινητό/τάμπλετ την φόρτιση σε αυτό το επίπεδο. 

Αφήστε που οι μπαταρίες είναι και ευαίσθητες στην ζέστη ιδικά αν βρίσκονται μέσα σε θήκη όπου η απορρέουσα θερμοκρασία δεν φεύγει από το κινητό/Tablet και εγκλωβίζετε μπορεί όμως να φεύγει η θερμοκρασία από το σασί του τηλεφώνου/Tablet όπως το είχε προβλέψει ο κατασκευαστής χωρίς την θήκη δηλαδή αν η μπαταρία μας ανεβάσει μεγαλύτερη θερμοκρασία από την προβλεπόμενη η απόδοσή της θα πέσει. Υπάρχουν βέβαια και θήκες κινητού που επιτρέπουν την θερμοκρασία να αποδράσει από το κινητό.  

Όλοι οι κατασκευαστές προειδοποιούν ότι η παρατεταμένη χρήση του κινητό/Tablet σε περιβάλλον άνω των 35oс μπορεί να επιφέρει ανεπανόρθωτες βλάβες ειδικά το καλοκαίρι. Κρατήστε σε δροσερό περιβάλλον και αν δείτε ότι ζεσταίνετε πολύ την ώρα που φορτίζετε βγάλτε το κινητό σας από την θήκη. 

Το κρύο από την άλλη μπορεί να μείωση την διάρκεια μιας μπαταρίας αλλά προσωρινά και αυτό γιατί αν τα μόρια της μπαταρίας ζεσταθούν τότε η χωρητικότητα της μπαταρίας επανέρχεται στα κανονικά της επίπεδα. Ακόμη με ορισμένους ασύρματους φορτιστές ή ταχυφορτιστές αναπτύσσουν υψηλές θερμοκρασίες η οποίες καταστρέφουν σταδιακά την μπαταρία.

Αποθήκευση κινητού-Tablet

Αποσπώμενη μπαταρία
Αν για κάποιον λόγο δεν χρησιμοποιείται το κινητό/Tablet σας για πολύ καιρό ή θέλετε να το αποθηκεύσετε κάπου τότε βγάλτε την μπαταρία από και αποθηκεύστε την σε ένα δροσερό μέρος στο 60% της φόρτισης του.

Μη αποσπώμενη μπαταρία
Αν δεν είναι αποσπώμενη όπως σχεδόν όλα τα smartphones και τα tablets σήμερα και η μπαταρία είναι ενσωματωμένη δηλαδή δεν μπορείτε να την βγάλετε από την συσκευή τότε φροντίστε να είναι φορτισμένη στο 80% επίπεδο φόρτισης.

Ο σωστός τρόπος φόρτισης της μπαταρίας.



Η μπαταρίες λιθίου δεν πρέπει να τις φορτίζουμε στο 100% πρέπει να διατηρείται μεταξύ του 30% και του 80% της πλήρους χωρητικότητας της, γιατί αν τις φορτίζουμε στο 100% η υψηλή τάση ζορίζει τις μπαταρίες και φθείρονται σταδιακά οι κατασκευαστές έχουν μεριμνήσει για αυτό και αφήνουν λίγο "αέρα" θα λέγαμε για να μην δημιουργηθούν διάφορα προβλήματα. Θα μου πείτε και τη να κάνουμε θα τσεκάρουμε κάθε τρεις και λίγο το κινητό/Tablet αν πήγε στο 80% όχι υπάρχει στα ποιο νέα λειτουργικά επιλογή στις ρυθμίσεις για Προστασία μπαταρίας 80-85% και την επιλέγετε. Οι περισσότερες μπαταρίες ιόντων λιθίου χρησιμοποιούν ταχεία φόρτιση, φορτίζονται γρήγορα έως το 80% και στη συνέχεια μεταβαίνουν σε συντηρητική φόρτιση. Δηλαδή χρειάζεται περίπου 1,5 ώρα φόρτισης έως το 80% και άλλο τόσο από το 80% έως το 100%.
  • Φορτίζουμε μόνο με τον επίσημο φορτιστή της κατασκευάστριας εταιρίας ή με φορτιστή τρίτου κατασκευαστή (OEM) που έχει τα ίδια χαρακτηριστικά με τον αυθεντικό σε mAh και volt.
  • Η ταχεία φόρτιση ή γρήγορη φόρτιση πρέπει να γνωρίζετε ότι ρίχνει την απόδοση της μπαταρίας πιο γρήγορα.
  • Φορτίστε την συσκευή σας ενσύρματα παρά την ασύρματη φόρτιση.
 
Η πρώτη φόρτιση μπαταρίας κινητού ή Tablet
 
Την πρώτη φορά που θα χρησιμοποιηθεί η μπαταρία είναι μερικώς φορτισμένη από το εργοστάσιο οι πρώτες φορτίσεις πρέπει να είναι στο 100% δεν έχει σχέση με την διάρκεια αυτονομίας της συσκευής ή την ζωή της μπαταρίας αλλά για να πιάσει την μέγιστη απόδοση η μπαταρία.

Πότε αντικαθιστούμε την μπαταρία στο κινητό ή το tablet μας
 
Μετά από 2-3 χρόνια λειτουργίας οι επιδόσεις και η διάρκεια της μπαταρίας πέφτουν πραγματικά και θα πρέπει να την αντικαταστήσετε με καινούργια.
Βέβαια δεν το θεωρό και τόσο σημαντικό αν δεν έχετε κάποιο άλλο πρόβλημα με την μπαταρία ή την συσκευή απλά σας το λέω πληροφοριακά στο παρακάτω βίντεο θα δείτε την διαφορά μιας τέτοιας μπαταρίας λιθίου καινούργιας εναντίον παλιάς μπαταρίας και θα καταλάβετε.

   
 Αντικαταστήστε την μπαταρία όταν...
  • Δείχνει 10% και σε λίγο δείχνει 50% ή πλήρη φόρτιση. 
  • Η μπαταρία αδειάζει πολύ γρήγορα.
  • Φορτίζει πολύ γρήγορα ενώ έχει άδεια μπαταρία.
  • Έχει φουσκώσει η μπαταρία.
 Απενεργοποιήστε οτιδήποτε δεν το χρησιμοποιείτε όπως...

  • Wifi
  • Bluetooth
  • Δεδομένα κινητού(Mobile Data)
  • Εφαρμογές που δεν χρειάζεστε (Εφαρμογές στο παρασκήνιο)
  • GPS
  • Απενεργοποιείστε την δόνηση
  • Συγχρονισμός
  • Μειώστε και την φωτεινότητα όταν δεν την χρειάζεστε και αν έχετε οθόνη Amoled μπορείτε να εξοικονομήσετε ενέργεια προσθέτοντας ένα μαύρο φόντο στη συσκευή σας. Έτσι θα κρατάει λίγο περισσότερο η λειτουργία του smartphone/Tablet σας.
  • Απενεργοποιήστε τις ειδοποιήσεις push και την παρακολούθηση τοποθεσίας
  • Αποκλεισμός διαφημίσεων όταν είμαστε στο διαδίκτυο.
❗Ελέγξτε στις ρυθμίσεις αν οι βελτιστοποιήσεις της συσκευής σας είναι ενεργές για να δείτε πώς μπορείτε να μειώσετε όσο το δυνατόν περισσότερο την κατανάλωση ενέργειας.
 
Με λίγα λόγια...


Δεν αποφορτίζουμε ή φορτίζουμε πλήρως το κινητό/Tablet μας πρέπει να κυμαίνεται από το 40%-80% μακριά από την ζέστη όχι σε αξεσουάρ τύπου ταχυφορτίσεων-ασύρματων. Ακόμη αν για κάποιο λόγο καταστραφεί ο φορτιστής ή τον χάσετε μην επιλέξετε άλλης μάρκας φθηνού φορτιστή είναι οικονομικοί ναι αλλά τελικά μπορεί να καταστρέψει την μπαταρία σας. Επιλέξτε τους αυθεντικούς φορτιστές του κινητού σας ή αυτούς που είναι ΟΕΜ δηλαδή με την επίσημη έγκριση της κατασκευάστριας εταιρίας του κινητού σας.


Μπορείτε μόνο να χρησιμοποιήσετε την εφαρμογή Ampere ή παρόμοιες οι οποίες εφαρμογές δίνουν διάφορες πληροφορίες για την μπαταρία σας, αν αντιμετωπίζετε κάποιο πρόβλημα με την φόρτιση της μπαταρίας σας ή και του φορτιστή σας μπορείτε δηλαδή να δείτε το ρεύμα φόρτισης και αποφόρτισης αν "παίρνει ρεύμα" δηλαδή, μπορούμε να καταλάβουμε αν ο φορτιστής μας είναι ελαττωματικός ή όχι, σε μερικές περιπτώσεις βέβαια μπορεί να μην φταίει ο φορτιστής αλλά το καλώδιο(usb) που είναι συνδεδεμένο.

Εφαρμογές εξοικονόμησης ενέργειας
Μην χρησιμοποιείτε εφαρμογές του τύπου "Save your battery" και άλλες παρόμοιες εφαρμογές γιατί κάνουν το αντίθετο. Την εργοστασιακή εξοικονόμηση ενέργειας του smartphone σας να χρησιμοποιείτε γιατί το Android λειτουργικό πλέον είναι τόσο έξυπνο που δεν χρειάζεται αυτές τις εφαρμογές.

📌Παρατείνετε την ζωή και την διάρκεια της μπαταρίας του Laptop σας

Η ανάρτηση ενημερώθηκε στις 12/01/2023

Αν σας άρεσε το άρθρο και το βρήκατε χρήσιμο υποστηρίξτε στα κοινωνικά δίκτυα με ένα Liketweet για να συνεχίσω. 

Ακολουθήσετε το Tech News in Greek στο Google News για να μαθαίνετε άμεσα όλα τα νέα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια

Παλαιοτερες αναρτησεις
Από το Blogger.