Ο αστρολάβος του Πτολεμαίου το πρώτο GPS του κόσμου![Βίντεο]

Αποτέλεσμα εικόνας για Ο αστρολάβος του ΠτολεμαίουΉταν το GPS των αρχαίων Ελλήνων εφευρέθηκε από τον Απολλώνιο τον Περγαίο στο 220 π.χ αλλά κάποιο άλλοι λένε ότι είναι του Ιππάρχου ένα εκπληκτικό αστρονομικό όργανο που απεικόνιζε την ουράνια σφαίρα με το οποίο μπορούσες να παρατηρήσεις τα άστρα και τους πλανήτες από οποιοδήποτε μέρος της Γης, αλλά και την απόσταση του Ηλίου και τη Σελήνης και τις θέσεις τους, μπορούσες να δεις την ώρα το γεωγραφικό μήκος και πλάτος ή αντίστροφα.




Η λειτουργία του

Αποτελούνταν από επτά ομόκεντρους αρθρωτούς δακτυλίους.
  • Ο 7ος δακτύλιος (ο εξωτερικός) ήταν ακίνητος στο επίπεδο του μεσημβρινού και έφερε τέσσερα σημάδια που όριζαν την οριζόντιο και την κατακόρυφο.
  • Ο 6ος ήταν βαθμονομημένος και περιστρεφόταν ελεύθερα στο επίπεδο του μεσημβρινού με τα σημεία 0ο και 90ο να παριστάνουν τον ισημερινό και τον πόλο αντίστοιχα και ήταν τοποθετημένος στη διεύθυνση του γήινου άξονα.
  • Ο 5ος στρεφόταν στην κατεύθυνση του ηλίου.
  • Ο 4ος ήταν αρθρωμένος στο γήινο άξονα και παρακολουθούσε την ημερήσια περιστροφή της αστρικής σφαίρας.
  • Ο 3ος ήταν βαθμονομημένος και ήταν αρθρωμένος στον προηγούμενο σε απόσταση 66ο περίπου από τους πόλους. Ήταν τοποθετημένος στις θέσεις της εκλειπτικής, έφερε τα ονόματα των ζωδίων και χρησιμοποιούνταν για την ανάγνωση των γεωγραφικών μηκών των αστέρων.
  • Ο 2ος ήταν βαθμονομημένος , περιστρεφόταν γύρω από έναν κάθετο άξονα στο επίπεδο της εκλειπτικής και χρησιμοποιούνταν για την ανάγνωση των γεωγραφικών πλατών των αστέρων.
  • Τέλος ο 1ος δακτύλιος (ο εσωτερικός) έφερε τη σκοπευτική διάταξη.


Πληροφορίες για την πηγή της λειτουργίας του ελάβα από εδώ.

Οι αστρολάβοι συνέχισαν να χρησιμοποιούνται σε όλη τη διάρκεια της Βυζαντινής περιόδου. Ακόμη ο Severus Sebokht, ένας επίσκοπος από την Μεσοποταμία που είχε γράψει ένα βιβλίο για τον αστρολάβο στη Συριακή γλώσσα στα μέσα του έβδομου αιώνα. Ο οποίος αναφέρεται στην εισαγωγή του ότι ο αστρολάβος είναι φτιαγμένος από ορείχαλκο, υποδεικνύοντας ότι οι μεταλλικοί αστρολάβοι ήταν γνωστοί στη Χριστιανική Ανατολή πριν αναπτυχθεί στον Ισλαμικό κόσμο ή στη Λατινική Δύση.

Αποτέλεσμα εικόνας για Ο αστρολάβος του Πτολεμαίου

Αν σας άρεσε το άρθρο και το βρήκατε χρήσιμο υποστηρίξτε στα κοινωνικά δίκτυα με ένα Liketweet για να συνεχίσω. 
Ακολουθήσετε το Tech News in Greek στο Google News για να μαθαίνετε άμεσα όλα τα νέα.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Παλαιοτερες αναρτησεις
Από το Blogger.