Τα Πάντα για τον πράσινο Ηλεκτρονικό υπολογιστή (Μέρος 1ο)

Γνωρίζουμε όλοι σήμερα ότι ο πλανήτης μας αντιμετωπίζει σοβαρά περιβαλλοντικά προβλήματα όπως  είναι η μείωση φυσικών πόρων και η εξαφάνιση πολλών ειδών.Οι περισσότεροι δεν καταλαβαίνουν την σοβαρότητα του προβλήματος όχι πως η κυβερνήσεις είναι καλύτερες είναι μάλιστα χειρότερες  απρόθυμες και πολύ μα πολύ βραδυκίνητες στην λήψη μέτρων και πρωτοβουλιών κάνουν κάποιες αναδασώσεις η κάτι παρόμοιο για να ρίχνουν στάχτη στα μάτια του κόσμου ότι να ενδιαφέρομαι.Στην χώρα μας δυστυχώς υπάρχει η τακτική της μετάθεσης ευθυνών.Χρειαζόμαστε το αντίθετο.Μόνο με την σωστή πληροφόρηση θα ευαισθητοποιηθούν οι καταναλωτές με μια πιο φιλική προς το περιβάλλον νοοτροπία.Έχετε ποτέ αναρωτηθεί πόσο ρεύμα καταναλώνει ο υπολογιστής σας ή ακόμα και ο νέος υπολογιστής που προτίθεστε να αγοράσετε(εκτός και αν θες επιδόσεις εκεί έχουμε προχωρήσει αρκετά στο να έχουμε δηλαδή κάποιες επιδόσεις και χαμηλή κατανάλωσει ενέργειας ταυτόχρονα αλλά όχι τέλεια) ακόμη και το κινητό μου περιέχει τοξικές ουσίες ο κατασκευαστής λαμβάνει μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος;Που μπορώ να κάνω ανακυκλώσει τις παλιές μου συσκευές μπαταρίες κτλ.

Ζούμε σε μια καταναλωτική κοινωνία που με την πρόοδο της τεχνολογίας βγαίνουν συνέχεια καινούργιες συσκευές με αποτέλεσμα να πετάμε τις παλιές και να διμιουργούνται περισσότερα και ευκολότερα απόβλητα τα οποία επιβαρύνουν το περιβάλλον σε μεγάλο μέρος τον οποίων καταλήγουν σε αναπτυσσόμενες χώρες όπως η Κίνα η Ινδία η Νιγηρία και η Γκανά. Σε αυτές τις χώρες καίγονται χωρίς να τηρούνται μέτρα προστασίας εργατών η περιβάλλοντος και το κάνουν για διαχωρίζονται μέταλλα τα οποία πωλούνται για ελάχιστα χρήματα. Ακόμα στην διαδικασία αυτή εκλύονται κάποιες ιδιαίτερα καρκινογόνες και τοξικές ουσίες. Επίσης απαγορεύεται η εξαγωγή επικίνδυνων αποβλήτων από τις χώρες μέλη του ΟΟΣΑ(http://unep.org/) σε άλλες χώρες. Σύμφωνα με αυτήν οι κατασκευαστές είναι υποχρεωμένοι να διαχειρίζονται τα προϊόντα που η ζωή τους έχει φτάσει στο τέλος με φιλικό τρόπο προς το περιβάλλον π.χ να τα ανακυκλώνουν ή να τα ανακαινίζουν και να τα επαναχρησιμοποιούν. Επιπλέον οι οικιακοί χρήστες ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού πρέπει να έχουν την δυνατότητα να επιστρέψουν τα ΑΗΗΕ δωρεάν.

Πίνακας  πράσινων και ενεργοβόρων εταιριών από την Greenpeace.
Τα ΑΗΗΕ λέγονται τα απόβλητα μέταλλα κ.α τα οποία μέσω της ανακύκλωσης ΑΗΗΕ είναι πιο αποδοτική και λιγότερο επιζήμια στο περιβάλλον σε συγκρίσεις με τις υπάρχουσες μεθόδους και επεξεργασία τους.Ακόμη η συλλογή και η ανακύκλωση Συσκευών είναι ευθύνη του Κράτους και των κατασκευαστών ωστόσο όμως πολύ σημαντικό ρόλο παίζουν η συμμετοχή των ίδιων των πολιτών. Οφείλουμε να μην πετάμε τις ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές μας συσκευές μπαταρίες,καλώδια κτλ.Δεν υπάρχουν δικαιολογίες πλέον και τέτοιες συμπεριφορές. Στο ίντερνετ πλέον μπορούν να βρεθούν πληροφορίες σχετικά με το που μπορούμε να πάμε και να κάνουμε ανακυκλώσει τις συσκευές μας και γενικά τον παλιό μας εξοπλισμό. Υπεύθυνη για την ανακύκλωση συσκευών Α.Ε.είναι η Εlecrocycle που συνεργάζεται με τους κατασκευαστές και τους διευκολύνει να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους όπως αυτές καθορίζονται από την ελληνική νομοθεσία.

Γενικά στο ίντερνετ μπορούμε να μάθουμε που μπορούμε να ανακυκλώνουμε π.χ. σχολεία,σούπερ-μάρκετ,ΚΕΠ,ΚΑΠΗ,καταστήματα τεχνολογίας όπως vodafone,wind,Γερμανός,Cosmote,Κωτσόβολος,Forthnet,Media Mark κ.α.

Από τι αποτελείται ο υπολογιστής μου;

Κατά μέσο όρο ένας υπολογιστής αποτελείται από 23%πλαστικό,32%σιδηρούχα μέταλλα,18%μη σιδηρούχα μέταλλα.15%Γυαλί και 12%ηλεκτρονικές πλακέτες. Μόνο που το 50% περίπου των υλικών του υπολογιστή μπορεί να ανακυκλωθεί,το υπόλοιπο πετιέται.Η τοξικότητα των αποβλήτων οφείλεται κυρίως στο μόλυβδο, το κάδμιο και τον υδράργυρο, ενώ μη ανακυκλώσιμα μέρη ενός μόνο υπολογιστή μπορεί να περιέχουν έως και 2 κιλά μόλυβδο ένα μεγάλο μέρος του πλαστικού περιέχει επιβραδυντικά φλόγας που δυσχεραίνουν την ανακύκλωση του.Το ξέρατε ότι το ποιό τοξικό κομμάτι ενός συστήματος υπολογιστή είναι ο καθοδικός σωλήνας των οθονών CRT σε αυτόν τον σωλήνα περιέχονται μόλυβδος,κάδμιο,βάριο και φώσφορος. Μια τυπική οθόνη CRT μπορεί να περιέχει από μισό έως και 2 κιλά μόλυβδο.Αλλά πλέον αυτές η οθόνες ευτυχώς ανήκουν στο παρελθόν.

Είναι σημαντικό να αγοράζουμε υπολογιστές,περιφερειακά και άλλες συσκευές που σέβονται την οδηγία RoHS της Ε.Ε. σχετικά με την μειώσει των τοξικών ουσιών. Βέβαια οι νέοι υπολογιστές σχεδιάζονται με βάση πιο αυστηρές προδιαγραφές και είναι πιο φιλικοί προς το περιβάλλον, αλλά οι αυξημένες απαιτήσεις για ταχύτητα και ισχύ δεν τους επιτρέπουν να είναι πιο ενεργοβόρες είναι αυτό που είπαμε πριν χαμηλή κατανάλωση ή επιδόσεις.Προσθέστε σε όλα αυτά και το γεγονός ότι τα προϊόντα πληροφορικής είναι πλέον προσιτά σε μεγαλύτερο αριθμό καταναλωτών, και έχετε ένα σημαντικό περιβαλλοντικό πρόβλημα.

Επιλογή Πράσινου H/Υ

  • Να καταναλώνει λιγότερη ενέργεια σε κατάσταση αναμονής.
  • Να έχει μειωμένα επίπεδα θορύβου(είναι καλό και για τα αυτιά μας)
  • Η οθόνη να έχει μειωμένη ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία.
  • Να αφαιρούνται εύκολα τα υποσυστήματα όπως ο σκληρός δίσκος,κάρτα γραφικών κ.α. για να είναι μεγαλύτερη η παράταση ζωής του υπολογιστή.
  • Να εξασφαλίζεται από την εταιρία ότι για τουλάχιστον τρία χρόνια μετά την παραγωγή του μοντέλου θα υπάρχουν διαθέσιμα ανταλλακτικά και μπαταρίες των φορητών υπολογιστών αν πάρουμε laptop ή Netbook.
  • Να έχει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη εγγύηση καλής λειτουργίας.
  • Να μπορεί να επιστραφεί στον κατασκευαστή για ανακύκλωση.


Συμβουλή: Αν θέλετε ο νέος σας υπολογιστής να είναι πιο πράσινος αρχίστε με τον επεξεργαστή. Ανατρέξτε στα sites των κατασκευαστών και συγκρίνεται τη συχνότητα μοντέλων της ίδιας οικογένειας σε σχέση πάντα με την κατανάλωση σε Watt και βρείτε το λόγο απόδοσης προς κατανάλωση. Όσο μεγαλύτερος ο αριθμός τόσο καλύτερο.

Ποιοι είναι ποιο οικονομικοί υπολογιστές Desktop ή Laptop;

Ένας μέσος φορητός Η/Υ καταναλώνει 40-60% λιγότερη ενέργεια από έναν Desktop.Ο λόγος για τον οποίο καταναλώνει λιγότερη ενέργεια ο φορητός είναι ότι όλα τα μέρη του θα πρέπει να απομυζούν όσο το δυνατόν λιγότερο ενέργεια για να διατηρηθεί η διάρκεια της μπαταρίας σε λογικό επίπεδο 3-5 ώρες.






Τα Πάντα για τον πράσινο Ηλεκτρονικό υπολογιστή (Μέρος 2ο).

Δεν υπάρχουν σχόλια

Παλαιοτερες αναρτησεις
Από το Blogger.