Η πλαστική λάμπα με νανο-τεχνολογία θα κάνει παρελθόν τους λαμπτήρες led και φθορισμού

Αμερικανοί επιστήμονες ισχυρίζονται ότι ανέπτυξαν μια πλαστική λάμπα, το ίδιο αποδοτική με τους λαμπτήρες LED, η οποία συν τοις άλλοις εκπέμπει πιο “μαλακό” φως.
 
Ερευνητές του Wake Forest University της Βόρειας Καρολίνας υποστηρίζουν πως οι νέοι πλαστικοί λαμπτήρες, κατασκευασμένοι από ένα πολυμερές εμποτισμένο με νανοϋλικά, εκπέμπουν λευκό φως όταν τους διαπερνά ηλεκτρικό ρεύμα και πως θα μπορούσαν να στείλουν στο χρονοντούλαπο της ιστορίας τους παραδοσιακούς λαμπτήρες φθορισμού.

Μάλιστα, οι πλαστικές λάμπες είναι δύο φορές αποδοτικότερες από τις λάμπες φθορισμού.
 
Οι πλαστικοί λαμπτήρες δεν ερεθίζουν τα μάτια, δεν τρεμοσβήνουν, ενώ είναι εντελώς αθόρυβοι σε αντίθεση με τις λάμπες φθορισμού.
Είναι κατασκευασμένοι σε τρία στρώματα εύκαμπτων πολυμερών που μπορούν να “καλουπωθούν” σε οποιοδήποτε σχήμα και χρώμα. Τα πολυμερή είναι εμποτισμένα με νανοϋλικά τα οποία εκπέμπουν φως μέσω μιας διαδικασίας γνωστής ως προκαλούμενη στο πεδίο ηλεκτροφωταύγεια πολυμερούς (FIPEL).
Οι εν λόγω λάμπες αποτελούν ένα υποκατάστατο στις λάμπες LED που γίνονται ολοένα και δημοφιλέστερες την ώρα που λαμπτήρες πυρακτώσεως και φθορισμού αποσύρονται.
 
Το πανεπιστήμιο Wake Forest συνεργάζεται με μια εταιρεία για την εμπορική αξιοποίηση της τεχνολογίας.

Αν σας άρεσε το άρθρο και το βρήκατε χρήσιμο υποστηρίξτε στα κοινωνικά δίκτυα με ένα Liketweet για να συνεχίσω. 

Ακολουθήσετε το Tech News in Greek στο Google News για να μαθαίνετε άμεσα όλα τα νέα.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Παλαιοτερες αναρτησεις
Από το Blogger.