Στα 10 petabyte έφτασε το αρχείο του Internet!


Το αρχείο του Internet, είναι ένα τεράστιο project που έχει βαλθεί να μαζεύει πληροφορίες από το 1996 έως σήμερα, πληροφορίες για το διαδίκτυο που θα μείνουν ως… ενθύμιο για τις επόμενες γενιές. Αυτές τις μέρες έπιασε το δικό του ορόσημο, τρομερά σημαντικό για τους ίδιους, ενδεικτικό για εμάς που προσπαθούμε να αντιληφθούμε τα μεγέθη του διαδικτύου. To Internet Archive, έχει αρχειοθετήσει 10,000,000,000,000,000 bytes πληροφορίας, ή αλλιώς 10 petabytes.
Πληροφορία που αφορά την ιστορία του Internet,
στοιχεία πολιτισμικά, μέσα από την απεικόνιση όλων των ιστοσελίδων που έχουν δημοσιευτεί στο internet. Το Internet Archive, με το λογισμικό που έχει αναπτυχθεί, παίρνει στιγμιότυπα απ’ όλες τις ιστοσελίδες, από την ημέρα που ξεκίνησαν και κάθε μέρα. Αυτό δεν είναι διαθέσιμο μόνο στους ίδιους. Κι εμείς μπορούμε να κάνουμε ένα ταξίδι μέσα στο χρόνο μίας ιστοσελίδας (ναι και του digitallife.gr) κάνοντας κλικ στην Wayback Machine, στη μηχανή του χρόνου του Internet.
Όσο κι αν ακούγονται «τεράστια» τα 10 petabyte πληροφορίας, δεν είναι τόσο. Είναι ένα ελάχιστο ποσοστό σε σχέση με το τι «φυλάνε» στα data center εταιρίες όπως το Facebook ή η Google με τη διαφορά ότι, όλη αυτή η πληροφορία που μαζεύουν στο Internet Archive, είναι αρχειοθετημένη. Τακτοποιημένη δηλαδή.
Κάντε μία βόλτα στο παρελθόν του Internet κάνοντας κλικ εδώ. Είναι τρομερά ενδιαφέρον να παρακολουθεί την έκρηξη και τις αλλαγές στο διαδίκτυο, έκρηξη που είναι ακόμα σε εξέλιξη.
Πηγή: digitallife.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Παλαιοτερες αναρτησεις
Από το Blogger.