Εκφώνηση κειμένου(Text to Speech) στο World 2007-2010


Τι γίνεται όμως όταν θέλουμε να εκφωνήσουμε αυτά που μεταφράσαμε και δεν διαθέτουμε και την πιο κατάλληλη προφορά; Don’t worry be happy!!! Το Office 2010 είναι εδώ.
Η Microsoft έχει ενσωματώσει το εργαλείο Speak που χρησιμοποιεί το Microsoft’s Text-to-Speech (TTS) engine. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να το εμφανίσουμε στην κορδέλα μας, να πληκτρολογήσουμε την πρόταση μας και αφού την επιλέξουμε πατάμε στο κουμπί Speak και ακούμε την εκφώνηση. Η φωνή είναι γυναικεία, οπότε οι πιθανότητες να προσελκύσουμε την προσοχή των αναγνωστών είναι περισσότερες από μία αντρική φωνή.
Θα περιγράψω τα βήματα για να ενεργοποιήσουμε την εντολή Speak και πώς θα ακούσουμε την μετάφραση.
Μεταβαίνουμε στο Tab File (Αρχείο) και επιλέγουμε Options (Επιλογές) για να ενεργοποιήσουμε τις επιλογές του Word.
01
Αμέσως εμφανίζεται το πλαίσιο διαλόγου Word Options (Επιλογές του Word), όπου μεταβαίνουμε στην κατηγορία Customize Ribbon (Προσαρμογής της Κορδέλας), διαδικασία την οποία έχω περιγράψει σε προηγούμενο Post.
02Από το την περιοχή Choose commands from: (Επιλογή εντολών από:), αναπτύσσουμε το πτυσσόμενο μενού και επιλέγουμε να εμφανιστούν όλες οι εντολές που δεν βρίσκονται στην κορδέλα (Commands Not in the Ribbon). Με τη λαβή κύλισης, προχωράμε προς τα κάτω για να βρούμε την εντολή Speak (οι εντολές είναι σε αλφαβητική σειρά, οπότε κυλάμε αρκετά προς τα κάτω) όπως εμφανίζεται στην παρακάτω εικόνα.
03Για να προσθέσουμε την εντολή θα πρέπει να δημιουργήσουμε ένα Custom Group (Προσαρμοσμένο Γκρουπ) σε ένα ήδη υπάρχον Tab της Κορδέλας ή να δημιουργήσουμε ένα δικό μας Tab, ειδάλλως εμφανίζεται το παρακάτω παράθυρο διαλόγου όπου μας προειδοποιεί πως οι Εντολές μπορούν να προστεθούν μόνο σε προσαρμοσμένα γκρουπ.
04
Στην παρακάτω εικόνα έχω προσθέσει την εντολή Speak στο Tab Review (Αναθεώρηση).
05Αφού πατήσω ΟΚ στα πλαίσια διαλόγου και επιστρέψω στο έγγραφό μου μεταβαίνω στο Tab Review για να εντοπίσω την εντολή Speak.
06
Τα δύσκολα περάσανε, οπότε το μόνο που μένει να κάνουμε είναι να πληκτρολογήσουμε το κείμενο μας εάν δεν το έχουμε ήδη κάνει, να επιλέξουμε την λέξη, πρόταση ή παραγράφους που θέλουμε να εκφωνηθούν και να πατήσουμε στην εντολή Speak και να απολαύσουμε την αφήγησή μας.
Άλλος τρόπος για να ακούσουμε την εκφώνηση της αφήγησης, είναι να έχουμε ενεργοποιήσει τον Mini Translator και απλώς επιλέγοντας την πρόταση περιμένουμε να ενεργοποιηθεί ο Mini Translator με την μετάφραση του επιλεγμένου κειμένου και να πατήσουμε στο κουμπί Play, όπως εμφανίζεται στην παρακάτω εικόνα.
07
Μπορούμε επίσης να ενεργοποιήσουμε την εντολή Speak με τη χρήση συντομεύσεων πληκτρολογίου.
Πατάμε τον συνδυασμό πλήκτρων αριστερό Alt + R (ενεργοποιείται το Tab Review) και μετά πατάμε τον συνδυασμό πλήκτρων αριστερό Alt + Y και ακούμε την εκφώνηση. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να έχουμε επιλέξει το κείμενο.08
Η εντολή Speak υπάρχει και στο Excel 2010, και στο PowerPoint 2010. Για να το εμφανίσουμε στην κορδέλα μας ακολουθούμε τα ίδια βήματα που ανέφερα πιο πάνω. Παρακάτω εμφανίζεται η εντολή Speak στο Excel 2010.
09
Ενεργοποιώντας την εντολή By Columns (Με Στήλες) ξεκινάει η εκφώνηση με βάση τα περιεχόμενα της πρώτης στήλης και ακολούθως μεταφέρεται στην επόμενη στήλη κτλ.
Ενεργοποιώντας την εντολή By Rows (Με Γραμμές), ξεκινάει η εκφώνηση από το πρώτο κελί της πρώτης γραμμής που υπάρχουν δεδομένα, ακολουθεί το επόμενο κελί κτλ. Όταν φτάσει στο τελευταίο κελί της γραμμής ξεκινάει από την αμέσως επόμενη γραμμή και συνεχίζει.
Ενεργοποιώντας την εντολή On Enter, κάθε φορά που θα πληκτρολογούμε κάτι, πατώντας το πλήκτρο Enter θα ακούγεται και η εκφώνηση.
Στο παρακάτω video μπορείτε να το διαπιστώσετε και εσείς οι ίδιοι.
Υποστηριζόμενα λειτουργικά συστήματα είναι τα εξής: Windows 7; Windows Server 2003; Windows Server 2008; Windows Vista

Μπορείτε να το κατεβάσετε από την παρακάτω διεύθυνση σε περίπτωση που δεν έχετε το Office 2010:

Για να εγκαταστήσετε και άλλες γλώσσες αφήγησης μεταβείτε στην ακόλουθη διεύθυνση και διαλέξτε αυτή που θεωρείται κατάλληλη. Προς το παρόν δεν υπάρχει στα ελληνικά.

Πηγή:autoexec.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Παλαιοτερες αναρτησεις
Από το Blogger.